Azijski hendikep
payingsafer objavljuje 16.11.2013. u 16:18
Savjeti
105203
Azijski hendikep je podvrsta hendikepa u kojoj ne postoji tip X, nego samo pobjeda domaćina i gosta i cilj je izjednačiti što više snagu obje ekipe koje igraju a u tu svrhu se koriste i polovični tečajevi.

Pokušaćemo ispod objasniti najčešće primjere azijskog hendikepe:

Chelsea (-0.5) – ovo je najjednostavniji oblik azijskog hendikepa i predstavlja klasičnu pobjedu Chelsea. Na konačnom rezultatu utakmice oduzimamo pola gola Chelsea i onda gledamo rezultat. U slučaju pobijede Chelsea sa bilo kojom razlikom, oklada je dobitna.

Aston Villa (+0,5) – ekvivalent dvoznaku, znači Aston Villi se dodaje pola gola na kraju utakmice. Ako je recimo rezultat bio 1-1, sa dodanih pola gola rezultat je 1,5-1 za Aston Villu i oklada je dobitna. Oklada je znači dobitna u slučaju bilo kojeg neriješenog rezultatata kao i u slučaju pobjede Aston Ville.

Arsenal (-2) – na konačni rezultat Arsenalu oduzimamo dva gola i onda gledamo pobjednika. Pošto nema oklade na X u slučaju pobijede Arsenala sa točno 2 gola razlike (npr. 2-0, 3-1, 4-2...) oklada se poništava, tečaj pada na 1 i vraća se ulog.

Birmingham City (+2) – Birminghamu se dodaju dva gola na konačni rezultat, što znači da je oklada dobitna u slučaju pobjede Birminghama, neriješenog rezultata, kao i svakog poraza sa točno jednim golom razlike (npr. 0-1 ili 2-3). U slučaju poraza sa dva razlike tečaj pada na 1 i ulog se vraća, dok u slučaju poraza sa 3 ili više golova razlike oklada je gubitna.

Everton (-1 and -1,5) – ovo je razlomljeni azijski hendikep i oklada koja najviše buni igrače. Dosta često se prikazuje i kao -1,25 (sredina između ova dva broja, tako da se recimo hendikep -0,5 and -1 prikazuje kao -0,75). Za objašnjenje ove oklade uzećemo da smo stavili 10 eura na Everton. Na kraju utakmice ova oklada se dijeli na dvije oklade sa jednakim ulogom od 5 eura, i to oklade:

Everton (-1)

Everton (-1,5)

I svaka od te dvije oklade se gleda zasebno. Uzećemo par primjera kako je utakmica mogla završiti pa objasniti na njima.

Pr.1 – Everton gubi utakmicu bilo kojim rezultatom ili utakmica završi neriješeno. Oklada je jasno gubitna u oba slučaja i nema potrebe gledati oklade zasebno.

Pr.2 – Everton pobjeđuje sa točno 1 golom razlike (npr. 1-0 ili 2-1). Dijelimo oklade:

Everton (-1) – s obzirom da je razlika točno 1, tečaj pada na 1 i ulog od 5 eura nam se vraća

Everton (-1,5) – Evertonu oduzimamo 1,5 gol na konačni rezultat i oklada ispada gubitna. Ulog od 5 eura je izgubljen.

U ovom slučaju od 10 eura uloga 5 eura smo izgubili, dok nam se 5 eura vratilo nazad.

Pr.3 – Everton pobjeđuje sa 2 ili više golova razlike (npr. 3-0, 4-2...). Dijelimo oklade:

Everton (-1) – Evertonu oduzimamo 1 gol na konačni rezultat i oklada je dobitna.

Everton (-1,5) – Evertonu oduzimamo 1,5 gol na konačni rezultat i oklada je dobitna. U ovom slučaju obje oklade su dobitne i ulog pomnožimo sa tečajem da bi izračunali dobitak.

Wolwerhampton (+1 and +1,5) – ista stvar kao i u slučaju Evertona, naš ulog se dijeli na dvije oklade, samo u ovom slučaju na konačni rezultat Wolwesima dodajemo po 1 i 1,5 gol i onda se svaka oklada gleda zasebno sa pola našeg uloga.


Tottenham AH0 - Ovo je oklada na konačnog pobjednika susreta u kojem ne postoji neriješen rezultat i ako utakmica završi remijem sve oklade se poništavaju, tečaj pada na 1 i ulog se vraća. Oklada može biti prikazana na više načina, kao klasična oklada bez neriješenog (draw no bet ili DNB), kao azijski hendikep nula (AH0), kao PK oklada (što je skraćenica od engleskog izraza „pick 'em“). Najčešće je igraju ljudi koji ne vole neriješene rezultate.