Azijski hendikep - uputstva za upotrebu
editor objavljuje 09.10.2015. u 21:41
Savjeti
54467
Iako na prvu ruku izgleda komplicirano, azijski hendikep je zapravo prilicno jednostavan, eliminira iz nekih sportova mogućnost 3 ishoda (npr nogomet) i smanjuje ih mogucnost 2 ishoda, te time statisticki povecava sansu za dobitak.

Kod nas u Hrvatskoj koliko sam primjetio, ponuda azijskog hendikepa se nudi tek na live bettingu, pretpostavljam da zato jer su live sustavi zakupljeni od nekog stranog ponuđača, tako da je live ponuda zapravo samo u sustavu prevedena sa npr engleskog. Osim toga, u ponudi se inace drzi "Ishod bez nerijesenog" sto bi bio ekvivalent azijskom hendikepu (0).

Još jedna odlična osobina azijskog hendikepa je što kod nekih hendikepa u slučaju promašaja omogućuje povrat polovice uloga. A prvo i osnovno pravilo kladionice je - ne izgubiti - zar ne?

Pa da počnem;

1) Azijski hendikep 0

Postavlja se u tekmama gdje nema istaknutog favorita, a poznat je kod nas (kao što sam spomenuo) kao "Ishod bez nerijesenog" ili na engleskom DNB = Draw No Bet tj. u prijevodu - ukoliko zavrsi nerijeseno, niste se kladili, odnosno vraca se kompletan ulog. Naravno, nase lokalne kladionice nude smijesne koeficijente na ovakve "ishod bez nerijesenog" odnosno kad na Pinnacle-u ili Bet365 vidite tekmu gdje je omjer koeficijenata 1.91 : 1.91 kod nas u lokalnima cete vidjeti omjer 1.80 : 1.90. Minus manipulativni, minus porez drzavi. Sve u svemu ovo mi je najdrazi azijski hendikep. Naravno, nisam lud da ga igram u lokalnim kladionicama.

2) Azijski hendikep -0,5 / +0,5

Redoslijedom bih trebao objasnjavat -0,25 / +0,25 ali da bih lakse objasnio sljedecu stavku, zelim bit siguran da smo shvatili -0,5, makar mislim da se nema ovdje sto objasnjavat, znaci -0,5 je pobjeda onog na koga smo se kladili, znaci od krajnjeg rezultata npr u nogometu oduzimamo od predmeta oklade -0,5 tj ako smo igrali na Inter protiv Juventusa i zavrsilo je 1:0, od naseg beta oduzimamo -0,5 i tada nam ostaje 0.5:0 odnosno ovih "0,5" je jos uvijek vece od "0" i dobili smo. Ako smo igrali kosarku Cibona - Cedevita i igrali smo hendikep -3,5 na Cedevitu a zavrsilo je 70:80 (pobjeda Cedevite u gostima) od naseg beta oduzimamo hendikep -3,5 i tada je rezultat 70:76,5 dakle 76,5 je jos uvijek > 70 i dobili smo bet.

3) Azijski henikep -0,25 / +0,25

Najjednostavnije ga je objasnit tako da znate da je on zlatna sredina izmedju 0 i gore spomenutog hendikepa 0.5 i objasnit cu ga na primjeru. Uzmimo ulog od 100 kn te odigrani henidkep (-0,25). Ovaj hendikep automatski razdvaja ulog na 2 dijela. Polovica ide na veci, a polovica na manji. Veci hendikep je 0,5 a manji hendikep je (0). Dakle od 100kn otislo je 50 na hendikep (-0,5) a polovica na (0). Opet igraju Inter i Juventus i opet je rezultat 1:0 sto bi, da skratim racunicu opet, znacilo da su obje polovice pobjednici i opet smo dobili. U slucaju da tekma zavrsi 0-0 (ulozi su opet podijeljeni) mi gubimo onu polovicu koja je otisla na (-0,5) - jer Juventus nije pobjedio - a druga polovica nam je bila DNB odnosno azijski hendikep (0) i s obzirom da je utakmica zavrsila nerijeseno - tu polovicu uloga dobivamo nazad!

U slucaju da igrate azijski hendikep +0,25, naravno, polovica vam ide na (0) a polovica na +0,5 (odnosno u ovom slucaju x2 na Juventus) i u slucaju rezultata 0:0 za polovicu oklade vam se vraca ulog, a polovica oklade vam se biljezi kao pobjednicka (to je ova polovica hendikepa koji se odnosi na +0,5).

4) Azijski hendikep -0,75 / +0,75

I ovaj hendikep se dijeli na dva dijela, a sastoji se od -0,5 i -1 (odnosno +0,5 i +1). Opet primjer, Inter - Juventus 1:0 -> pola hendikepa (-0,5) je dobitno jer je Inter dobio, a pola hendikepa (-1) se vraca ulog, jer je Inter dobio sa samo 1 razlike. Znam da vas buni sad ponuda iz lokalnih kladionica gdje igrate hendikep 0:1 pa ima ima i opcija za odigrat "nerijeseno" ali toga ovdje nema. Sav nerijeseno u vidu azijskog hendikepa vraca ulog!

Ako ste igrali +0,75 na Juventus igrali ste zapravo +0,5 i +1. Rezultat 1:0 opet... polovicu uloga (+0,5) gubite (jer juventus nije odigrao x2) a polovicu uloga dobivate nazad, jer krajnjem rezultatu 1:0 dodajete +1 za Juventus i dobivate 1:1 a u azijskom hendikepu nema opcije nerijeseno i u tom slucaju dobivate ulog nazad!

5) Azijski hendikep -1 / +1

Ako ste savladali sve do sad, ovaj ce biti najjednostavniji, sa hendikepom (-1) prakticki ciljate na to da ce vasa momcad dobiti sa 2 ili vise razlike, ali ako dobije sa 1 razlike dobivate ulog nazad.
Ili ako igrate +1 onda se nadate da ce vasa momcad izvuci nerijeseno ili dobiti, ALI ako izgube sa 1 razlike dobivate ulog nazad. 

Primjer?
Rezultat 1:0 -> vraca ulog i (-1 ) i (+1)
Rezultat 2:0 -> dobitni je (-1) gubitni je (+1)
Rezultat 2:1 -> opet vraca ulog i (-1) i (+1)
Rezultat 0:0 -> gubitni je (-1) dobitni je (+1)

Onome tko se do sad nije igrao azijskim hendikepima ce trebati jos 2-3 puta da procita clanak, ali kad shvati, bit ce odusevljen prednostima. Za azijske hendikepe toplo preporucam Pinnaclesports.