Betfair
WilliamHill
VPN
Best VPN Service
Da li Bozicne utakmice odgovaraju vise velikim klubovima?
payingsafer objavljuje 26.12.2014. u 12:41
Savjeti
74786

Svaki Premiership tim će odigrati dvije utakmice u razmaku od samo 3 dana, i vjerovanje je da to pomaže više velikim klubovima, sa dužom klupom. Ovaj članak će se pozabaviti malo dublje sa tom teorijom.

Blagdansko razdoblje je prepuno utakmica u Premiershipu, a kulminacija je period između Božića i Nove Godine, kada se odigravaju 3 puna kola. Odmor između utakmica je jako važan za svakog igrača, ali u ovom razdoblju će igrači imati samo po jedan puni dan odmora između utakmica. Kako to utječe na njih, i mogu li kladioničari pronaći neku vrijednost u svemu tome?

Trener Southamptona Ronald Koeman je već izrazio svoju zabrinutost sa tako kratkim periodom odmora, a čini se da ga studije o odmoru od Raymonda Verheijena, i o izdržljivosti od Omara Chaudhurija podupiru u tome.

Ako gledamo period od 2002. godine, oko 75% utakmica su igrali timovi koji su imali jednak broj dana za odmor, tako da se to teško može uspoređivati sa Europskom Ligom, u kojem neki klubovi moraju već 2 dana nakon europskih utakmica, igrati utakmice domaćeg prvenstva (što je dobra prilika za kladioničare, ali o tome u drugom članku).

Raširena pretpostavka je da će se najbolje snaći "veliki" timovi, koji su i inače navikli igrati tempom srijeda-nedjelja zbog svog sudjelovanja u europskim kupovima, i da što je vrijeme za odmor kraće, da će im to više odgovarati!

Pritužbe Koemana izgledaju točne. Ne samo da najveći klubovi imaju puno talentiranije rezervne igrače, nego oni imaju i više utakmica u nogama, što je dodatna prednost.

Da li veliki klubovi osvajaju više bodova?

Za kladioničare, najbolji način da provjere Koemanove tvrdnje, je da provjere kako su veliki timovi igrali za vrijeme prazničnih utakmica, u usporedbi sa ostatkom sezone. Polazna točka za tu provjeru je statistika od 2002. godine pa do danas, prema kojoj 4 najbolje ekipe na kraju sezone, u prosjeku osvajaju 2 boda po utakmici.

Kada pogledamo samo ova 3 kola zadnjih 15 godina, onda vidimo da ti isti klubovi osvajaju u prosjeku 2,6 bodova po utakmici! Na prvi pogled, to podupire tezu da se u ovoj gužvi najbolje snalaze veliki klubovi.

Problem nastaju u uzorku - iako tih 12 godina izgleda puno, uzorak je i dalje premali. U zadnjih 10 godina imali smo samo 30 mečeva u kojima jedan od "top 4" kluba igra protiv slabijeg protivnika, a da su oba tima imali samo po 1 dan odmora. To je premali uzorak da bi se mogli izvlačiti zaključci, a ne smije se zanemariti ni snaga protivnika. Nije svejedno da li su igrali protiv 6.-plasiranog ili protiv posljednjeg.

Ako pogledamo te utakmice prema tečajevima, po kladionicama su favoriti trebali pobijediti "glatko" u 17 od 26 (u 4 utakmice su tečajevi na pobjedu bili podjednaki, to se dešava u situaciji kad top 4 tim gostuje kod domaćina iz gornjeg dijela tablice), a u stvarnosti su veliki klubovi dobili čak 22 takve utakmice, što je skoro impresivnih 85%! Kao kladioničara, glavno pitanje koje se postavlja nakon toga, je da li je u pitanju slučajnost, ili nam kladionice daju prevelike tečajeve u prazničnom periodu na velike favorite.

Da bi smo bolje razumijeli da li je to bila slučajnost ili pravilo, najbolje je uključiti vjerojatnost u cijelu priču. Možemo simulirati tih 26 utakmica koristeći tečajeve koje su nam kladionice ponudile, i provjeriti koliko bi često se opet desila ta situacija, da veliki klubovi dobiju 22 od 26 utakmica.

Te simulacije se rade u programima koje kladionice i inače koriste da bi odredile tečajeve za utakmice. Rezultat nakon simulacija je da su te pobjede velikih klubova bile ekstrem, jer po simulaciji tako nešto se dešava u samo 1,6% simulacija. Kada svemu tome dodamo i marginu kladionica, svaka prednost koju kladioničar može imati pri igranju na favorite - nestaje!

Sa nogometnog gledišta, teorija da veliki timovi bolje podnose utakmice sa manjim odmorom je točna, rezultati to podupiru, ali sa kladioničarskog stajališta čini se da to nije isplativa taktika.

Kako bi to trebalo utjecati na Vaše tipove?

Pobjede velikih timova su bile "ekstrem" u zadnjih 12 godina, ali ostale statistike nisu. Broj golova i brojevi udaraca na gol su unutar prosjeka cijele godine.

Takvo odstupanje sa velikim brojem pobjeda vodećih ekipa se dešava 1 od 60 slučajeva (1,6%), i profesionalni kladioničari znaju da će se taj trend vrlo brzo okrenuti. Puno stvari poput snage protivnika, vremena ili ozljeda su mogle utjecati na tih 22 od 26 pobjeda, i to se ne može nastaviti dugoročno.

Temu iz gornjeg članka koristite kao podlogu za razmišljanje, kod odabira svojih tipova.

p.s. članak je preuzet sa bloga pinnacle pulse uz njihovu dozvolu. Blog je u vlasništvu kladionice pinnacle sports, kladionice koja uzima najmanju maržu, i koja se smatra vodećom kladionicom na svijetu.

Pinnacle