VPN
Best VPN Service
Da li pozicija u obrani baseball igraca utjece na njegove ofenzivne mogucnosti?
editor objavljuje 01.05.2016. u 19:08
Savjeti
28748
Slugging percentage je popularna mjera za izrazavanje ofenzivne snage igraca u baseballu. Izrazava se kraticom SLG a racuna se formulom total bases / at-bats (odnosno broj osvojenih baza podijeljen sa brojem pokusaja). To je jednostavnija formula, jer se broj "total bases" racuna malo kompliciranije. Kao primjer cemo uzeti Babe Rutha iz sezone 1920 kad je igrao prvi put za Yankeese.

U 458 pokusaja napada (at-bats) imao je 172 udarca. Od tih 172 udaraca, 73 su bili singlovi (osvajanje prve baze), 36 double-ova (osvajanje druge baze), 9 tripplova (osvajanje trece baze) i cak 54 home runova. Total bases dobivamo formulom (73 * 1) + (36 * 2) + (9 * 3) + (54 * 4) sto daje brojku 388 odnosno brojku koliko je baza zapravo ukupno osvojio. Kad podijelimo 388 sa brojem pokusaja (at-bats) koji je bio 458 dobivamo nevjerojatnih 0.847 kao njegov slugging percentage. Ujedno je taj rekord lige stajao do 2001. kad ga je Barry Bonds "skinuo" sa 0.863

Nekakva statistika kaze da outfilderi i igraci prve baze imaju visi slugging percentage od npr shortstop igraca. Medjutim, sto se dogadja ako je catcher ujedno i igrac prve baze ili outfielda u tekmama u kojima ne igra catchera? Zasto spominjem catchera? Sa fizickog stajalista to je najteza pozicija za igranje i postoji nekoliko catchera koji imaju bolji prosijek udaranja kad igraju tu poziciju, nego kad igraju negdje drugdje. Razlog tome je zato sto nitko drugi ne vidi tu kolicinu bacenih pitch-eva koliko vide oni. Medjutim, s obzirom na opremu koju nose i poziciju u kojoj su smjesteni vise od polovice tekme (svaku drugu polovicu inninga) cesce se dogodi da igrac igra catchera rano u sezoni ali neki rookie dobije promaknuce u catchera, a ovaj stari bude prebacen u outfield koji je puno manje stresniji i sa fizicke i sa psiholoske strane. I tada mu ofenzivni dio igre krene jos bolje.

Prema nekim misljenjima, igraci shortstopa su preplaceni, jer obicno kostaju vise od outfielda koji obicno ima veci slugging percentage. Medjutim sa defenzivne strane, shortstop mora imatu ogromnu agilnost i jaku ruku, jer ce loviti vise groundballova te ih bacati prema bazama iz pozicija van balansa, nego bilo koji drugi igrac. Takvi igraci vise rade na agilnosti, preciznosti i snalazenju u pozicijama bacanja lopte van balansa, od bilo cega drugoga (ukljucujuci napad).

Biti igrac prve baze je savrsena pozicija za ljevorukog igraca. Zasto ljevoruk? Jer igrac prve baze dodaje lopticu drugim infield igracima, sto bi znacilo da u tih situacijama ima fizicke predispozicije dodavanja loptice bez dodatnog okretanja prema suigracima, za razliku od desnorukih igraca koji se prvo moraju pozicionirati prema suigracu i onda mu baciti lopticu. Sa ofenzivne strane, proslost i statistika nam govore da ljevoruki igraci imaju bolji prosijek udaranja od desnorukih. Ljevoruki igrac kod napada stoji s desne strane home-platea odnosno koji korak je blizi prvoj bazi od desnorukih igraca. Koliko ste puta vidjeli u baseballu da je za pola koraka bio prespor da bi dosao na prvu bazu?

Vrlo je bitno razumijevanje poznavanje lineupa, poznavanje redoslijeda lineupa, pozicija u baseballu, te poznavanje dublje statistike igraca, kako bi se na ovom sportu moglo kvalitetno zaraditi.
Pinnacle