Betfair
WilliamHill
VPN
Best VPN Service
Emocionalna kontrola i disciplina
editor objavljuje 07.10.2015. u 16:57
Savjeti
33871
Za mnoge je kladionicare, priznali oni to ili ne, kladjenje privlacno zbog emocionalnih uspona i padova. Ocito je da su usponi daleko veca uzivancija i nema nista loseg u potrebi za uzbudjenjem koje donose cari kladionice, ali svima je jasno da ce svatko tko se iole ozbiljnije bavim ovim, biti bolji u svome poslu ako uspije ostaviti emocije postrani. Na kraju, sve se svodi na donosenje racionalnih odluka, a to je nemoguce ako su emocije upletene.

1. STRAH

Nitko naravno ne voli gubiti. Ali je jasno ko dan da svi povremeno gube. Neki vise, neki manje, neki u vecim a neki u manjim nizovima. Bit ce i trenutaka kad vam se cini da samo gubite i gubite i gubite. Racionalizacija da je to normalan tijek dogadjaja mora biti iznad svega, i ne smijete biti u strahu od gubitka. To ce vas dovesti do krivih odluka, a krive odluke ce vas odvesti do vecih poraza.Dva su efektivna nacina za rijesiti se tog straha:

a) kladite se iskljucivo novcem za koji si mozete priustiti da ga izgubite, i budite potpuno spremni na to

b) iskljucite emocionalnu vezu koju imate sa monetarnom vrijednosti bankrolla. Ako cete svoju banku gledati jednostavno kao alat, izgubit cete emocionalnu povezanost sa njom. Izaberite dobar money management i imajte povjerenja u njega, jer je to takodjer vrlo bitna stavka u ovoj prici. Novac ne gledajte kao novac nego investiciju za koju se do trenutka završetka utakmice zna samo potencijalna vrijednost.

2. NESTRPLJIVOST

Sa toliko online kladionica i mogucnosti na koje se moguce kladiti (evo u ovom trenutku je na bet365 live turnir u WOW-u) vrlo je lako zanijeti se i kladiti se na bilo sto. Generalno je daleko bolja taktika biti selektivan i kladiti se kad postoji dobar razlog za to. Znam da zvuci jednostavno, ali znam i da je realnost daleka od toga jer vecina kladionicarama ima problema sa nestrpljivosti, i dobar dio betova se igra cak i ako nema pravog razloga za to. Svakako to pokusavajte izbjeci!

3. POHLEPA / OCAJ

Vecina, ako ne i svi, povremeno ce imati nevjerojatno los niz, ili nevjerojatno dobar niz. To moze biti emocionalno vrlo iscrpljujuce, iz ocitih razloga, ali i nevjerojatno dobar niz moze bit jednako los ako se ne drzite unaprijed zadanih pravila.

Dug niz poraza vodi u ocaj. Ocaj obicno vodi tome da se kladi sve vecim i vecim svotama kako bi se ublazili gubici, a to je prva i osnovna greska iole ozbiljnijeg kladionicara. Tu vec ne razmisljate racionalno i bolje se maknut i ohladiti glavu nego pokusati na silu spasiti sto se spasiti da. Gotovo sigurno je da ce zavrsiti katastrofalno.

Dug niz dobitaka, s druge strane, vodi u pohlepu. Dobijete osjecaj nepobjedivosti i da ste nasli Sveti Gral i da ce proci ama bas sve sto odigrate. Kao i ocaj, i ovaj osjecaj najcesce rezultira dizanjem uloga. Razlog za to je razlicit, ali svakako ga treba izbjeci. Ni jedan niz ne traje vjecno, a zadnje sto zelite je sve sto ste zaradili - vratiti bookmakeru. Kontrola emocija je kljucna.

4. STRAST

Mnogi su kladionicari takodjer i fanovi nekog tima, odnosno nekih timova, a to svakako moze biti problem - jer se opet vracamo na ono sto ne zelimo u cijeloj toj prici - a to je emocija. Emocija je odlicna stvar u sportu, ali ne i sportskom kladjenju.

Zamislite najdrazu nogometnu momcad koja igra vrlo bitnu utakmicu protiv najveceg rivala. Kao navijac, veselite se toj utakmici i nadate se pobjedi. U takvom scenariju je tesko pretpostaviti da cete racionalnim odlukama doci do neke oklade. Ako ste optimist, mozda odigrate na svoju momcad samo zato jer zelite da pobijede, cak i ako im sanse nisu prevelika. Ako ste pesimist, odigrat cete protiv njih jer ne vjerujete da mogu nesto napraviti. Mozda cak i odigrate protiv "svojih" zavaravajuci se da ste u svakom slucaju na dobitku, jer cete dobiti ili novce ili emocionalno zadovoljstvo pobjedom vase momcadi. Bilo kako bilo, poanta ovoga je da u svakom slucaju radite okladu iz potpuno krivih razloga. Tesko je izvuci emocije od neceg do cega vam je stalo i zato je najbolje, kako bi se zdravoseljacki reklo - PRESKOCI.

Za kraj - kratko i jasno - NE FORSIRAJTE!
Pinnacle