Betfair
WilliamHill
VPN
Best VPN Service
Euro 2106: FIFA ranking protiv ELO rankinga
editor objavljuje 03.06.2016. u 09:49
Savjeti
28695
Velike su dileme oko toga koliko je zapravo ljestvica FIFE realna sto se tice pozicija nacionalnih momcadi na njoj. Sljedeci clanak ce usporediti rankinge FIFE sa rankingom ELO sistema, alternativne i najpopularnije metode procjene stanja momcadi.

FIFA ranking je pomalo priprost nacin ocjenjivanja nacionalnih nogometnih momcadi, a temelji se na dobitnim utakmicama kojima se pridodaju dodatni poeni bazirano na dobivenim "velikim" utakmicama te osvajanju velikih turnira, poput EURA. FIFA je taj sistem ocjenjivanja pustila u pogon 1992. a od onda Njemacka, Francuska, Belgija, Italija, Spanjolska, Nizozemska, Argentina i Brazil tvore 8 momcadi koje dominiraju tom ljestvicom od tada. Zbog brojnih kritika da ranking ne prikazuje efektivno relativnu snagu momcadi, FIFA je metodologiju morala preraditi da ukljucuje rezultate od posljednje 4 godine, umjesto posljednjih 8 godina kako je do tada bilo aktualno.

ELO ranking je dosao kao produkt profesora fizike i fantasticnog igraca saha Arpada Elo-a, sa pocetnom idejom da ocijeni kvalitetu igraca u sportu od samo 2 igraca (npr sah, pikado, tenis...)

Od tog pocetka se metoda prilagodila na vise sportova, na momcadske sportove i sada se izmedju ostalog koristi za dobivanje bolje (realnije) slike o nogometnim momcadima. Jedna od bitnih razlika izmedju ELO rankinga i rankinga FIFE je sto se ELO update-a nakon svakog meca, dok se po "novom" rezimu ljestvica FIFE update-a otprilike jednom mjesecno. Jos jedna bitna razlika izmedju ta 2 rankinga je u tome sto ELO ranking korigira ljestvice nacionalnih momcadi po sistemu da se osim rankinga momcadi u formulu ubacuju (osim rezultata) i ocekivanja koja su bila postavljena prije samu utakmicu.

Dolje navedena tablica prikazuje trenutnu razliku izmedju rankinga FIFE i ELO rankinga, posljednji update je napravljen krajem 5. mjeseca ove godine:


Kad se promatra tablica, najveci odskok ima Francuska reprezentacija koja se nalazi kao 3. reprezentacija na ELO rankingu u odnosu na to sto je nema medju prvih 9 na ljestvici FIFE. Od Svjetskog kupa 2014. Francuska je igrala samo prijateljske utakmice (dok su druge momcadi igrale i kvalifikacije) i dobila ih je 11 od 17, a po koeficijentima na Pinnacle-u za osvajanje ovog Eura koji je 4.06 dobivaju statisticku sansu od 24,6 posto za podici trofej, dolazimo do zakljucka da je Francuska jako diskreditirana na ljestvici FIFE u ovom trenutku, iz svih navedenih razloga.

Studija od 8 metoda za procjenu kvalitete momcadi, 2009. na sveucilistu iz Amsterdama je pokazala da ELO ranking daje najbolju i najrealniju sliku stanja momcadi, gdje ujedno ljestvica FIFE daje nerealne i gotovo smijesne rezultate.
Pinnacle