VPN
Best VPN Service
Hokej i kladjenje - za pocetnike
editor objavljuje 06.10.2017. u 15:25
Savjeti
19015
Premda ne uživa popularnost koji imaju nogomet ili košarka, hokej na ledu ima jaku publiku u Kanadi i sjevernoj Europi. Najpopularnija liga hokeja na ledu je National Hockey League u Sjevernoj Americi. NHL se sastoji od 30 timova širom SAD i Kanade. Svaki tim igra 82 utakmice po sezoni, i to 41 kod kuće i 41 u gostima.

Kao što je slučaj sa košarkom, i ovde imamo veliki broj odigranih utakmica koji nam daje dosta prilika da pronalazimo isplativo klađenje svakodnevno. Isto tako, veliki broj utakmica često može značiti da kvote koje kladionice odrede nisu baš najrealnije, što pametnim kladioničarima daje odlične šanse tokom čitave NHL sezone. Momcad se osim golmana sastoji od 2 obrambena igraca i 3 napadaca. Obrambeni su lijevi i desni, a forwardi imaju pozicije lijevog i desnog krila te centra. 

Tipican roster hokejaske momcadi je 20 igraca, a tolika je brojka zbog fizicke prirode i napora same igre, puno brzine, kontakta itd, unatoc tome sto ih za igru treba samo 6. Sama utakmica je podijeljena (regularni dio utakmice) u 3 perioda po 20 minuta. Za razliku od npr nogometa, hokejaska utakmica ne moze zavrsiti nerijeseno (naravno, mozete se kladiti SAMO na regularni dio ako zelite) i nakon regularnog dijela utakmice idu produzetci. Ako netko postigne gol u produzetku, ta momcad je pobjednik. Ako i produzeci zavrse nerijeseno, ide se u pucanje penala. Svaka momcad ima 3 izvodjaca i momcad sa najvise golova nakon 3 izvodjenja je pobjednik.

Klađenje na Puckline ili Moneyline?

Puckline klađenje je slično kao runline klađenje u bejzbolu. Ovde kladionice daju jednom timu hendikep od 1.5 otprilike kao što daju bejzbol klubu 1.5 run hendikep.
Često ćeš moći vidjetu ponudu koja izgleda otprilike ovako:

New York Rangers -1.5 2.90
Chicago Blackhawks +1.5 1.40

Ipak, slično kao i u bejzbolu, ova vrsta klađenja, tj puckline klađenje nije toliko popularno kao čisto "moneyline" klađenje (čisto klađenje bez hendikepa). Jedan od razloga za je to što je ovo teška kategorija klađenja. Timski potencijal za čisto klađenje (moneyline) je daleko lakše odrediti jer su rezultati ovde niski i imaju tendenciju da se dosta razlikuju. Kako kod bilo, u slučajevima gde favorit ima kvotu od 1.50 ili manje da će pobjediti, puckline nam nudi zanimljiviju okladu. Puckline nam takođe nudi priliku da kombiniramo prilike za klađenje. Na primjer, možeš se kladiti i da će favorit dobiti utakmicu i da će oautsajder pokriti henikep od +1.5 gola. To bi značilo da, ukoliko favorit pobjedi samo jednim golom, profitiraš na obje oklade.

Tko je na Golu?

Golmani nekad dobijaju dan odmora, naročito ako je njihov tim imao niz uspješnih utakmica. Imajte uvijek na umu da forma golmana, te razlika izmedju prvog golmana i rezervnog - moze biti vrlo značajna.

Igra sa igračem manje i kazne (Power plays - Penalty Killing)

Power play je bitan dio hokejaske utakmice. Power play je situacija u kojoj je neki tim kažnjen i igra sa igračem manje na određeno vrijeme. Za obican penalty je to 2 minute, a ako bude krvi dobiva veliki penalty od 5 minuta. Kako se ekipa snalazi u ovakvoj situaciji je veoma bitna stvar za njihov uspjeh na utakmici. Znači, isplati se biti u toku sa ovakvim statistikama. Koliko je uspešan tim kada igra sa igračem više? Koliko često u takvim situacijama daju gol? Također, koliko se dobro snalazi tim sa igračem manje? Koliko često su u stanju da zadrže protivnika sa igračem manje? Obraćanje pažnje na ovakve stvari pomoći će ti da budeš u prednosti tokom čitave sezone.

Clanak je preuzet sa stranica Pinnaclesports
Pinnacle