Betfair
WilliamHill
VPN
Best VPN Service
Imaju li ljevoruki igraci prednost u tenisu?
editor objavljuje 21.04.2016. u 09:24
Savjeti
29730
Ovaj ce se clanak osvrnuti na povijesnu statistiku igraca na ATP-u protiv ljevorukih igraca, sa ciljem informiranja i donosenja zakljucaka vezano uz igrace koji ili briljiraju ili podbacuju protiv ljevaka.

Sam stil ljevorukih igraca je ocito razlicit od denosurkih igraca, pocevsi sa pozicijom na terenu kod vracanje loptice, postavljanjem kod servisa, pa sve do pozicioniranja kod povlacenja paraleli ili dijagonala.

Prva i osnovna prednost ljevorukih igraca je u tome sto su u manjini, odnosno puno vise vremena imaju za treniranje (ili "normalne" meceve) sa desnorukim igracima i privikavanjem na njihov stil igre, nego li to desnoruki igraci imaju sa ljevorukima. Nije rijetkost da desnoruki igrac ne igra cak i mjesecima sa ljevorukim. Neki od vrhunskih igraca poput Federera i Berdycha imaju vrlo negativan score protiv ljevorukih igraca.

Clanak je pisan prije nesto manje od 6 mjeseci, i u tom trenutku je u ATP 100 bilo (svega) 11 ljevorukih igraca. Dolje navedena tablica pokazuje njihovih zadnjih 50 meceva sa hipotetskim ulogom od 100 (eura / kuna / cega zelite) po mecu.


Vidljivo je da ROI od -5,8 posto kod igranja na ljevake u njihovih zadnjih 50 meceva nije ni impresivno a bome ni isplativo, s obzirom da špekulacije da mnogi igraci imaju problema sa ljevorukim igracima. Sudeci po brojevima dolazimo do zakljucka da to jednostavno nije istina. Stovise, dolje navedena tablica prikazuje igrace koji su igrali barem 20 meceva u karijeri protiv ljevorukih igraca, a od njih 20 cak 16 ima vrlo impresivne brojke. Zadnja kolona takodjer prikazuje ROI.


I za kraj jedna zgodna statisticka tablica koju bi bilo dobro memorirati jer sadrži 9 igraca iz top 100 koji imaju iznimno lose rezultate protiv ljevorukih igraca. Mozda vam navedena tablica nece pomoci kod odabira beta, ali ce vas barem usmjeriti da ga preskocite.


Dio clanka je preuzet sa Pinnaclesports
Pinnacle