VPN
Best VPN Service
Je li R novi analiticki softver buducnosti?
editor objavljuje 01.05.2017. u 11:24
Savjeti
26432
Mozda ste culi za R, programski jezik koji je u kratko vrijeme dobio veliku popularnost zahvaljujuci svojim sposobnostime analize podataka. Radi se o besplatnom environmentu za statisticko racunjanje i vizualizaciju. Radi na velikom broju UNIX platformi, Windowsima i MacOsu. Mozete vise o samoj pozadini projekta saznati na https://www.r-project.org

Pitanje je kako to moze pomoci kod analize kladjenja? Za tu svrhu, intervjuirali smo Pinnacle-ovog sports managera, Jonathan Belkea.

Jonathan, reci nam nesto malo vise o svojoj pozadini.

Ime mi je Jonathan Belke, imam 28 godina i radim kao Sports Manager u odijelu eSportsa na Pinnacleu, kojem sam se pridruzio 2013. godine. Studirao sam matematiku oko 3 mjeseca, nakon cega sam se prebacio na kulturalni zemljopis od kojeg sam uzeo pauzu nakon 5 semestara kako bih se nastavio profesionalno baviti Starcrafom 2. Nikad se nisam vratio sa te pauze.

Prije nego si se poceo baviti softverom "R" jesi li imao ikakvog programerskog iskustva?

Ne, nikada nisam imao nikakvog iskustva u programiranju, najblize tome sto sam radio je bilo sklapanje makro-a za igricu koju sam igrao - Darkfall Online.

Zasto si poceo uopce koristiti "R"?

Jednostavno volim uciti nove i zanimljive stvari, a R je zvucao upravo tako. Kad je Datacamp program izasao kasno u 2016. godini zvucalo je vrlo korisno, pa sam odlucio tome dati sansu.

Mislis li da je korisno za kladionicara da pocne raditi sa R-om?

Apsolutno! Kad se zbroji vrijeme potrebno za upoznati i nauciti ga, zapravo nije nista u odnosu na to koliko je koristan. Analiza podataka je toliko potrebna u danasnjem svijetu, da je to jedini nacin da se krene prema naprijed sa razijanjem i razmisljanima.

Kakvi su ti planovi sto se tice koristenja R-a?

Stvari o kojima trenuto razmisljam se baziraju na razvijanju novih modela za eSports, prepravke postojecih modela, kvalitetniji izvaci reportova vezano uz eSports i kreiranja izvjesca koji ce na vizualnoj bazi biti jednostavniji za shvatiti siroj populaciji - iz jednostavnog razloga sto je tesko jednom covjeku obraditi i shvatiti vecu kolicinu podataka ako se pristojno ne prezentira.

Imas li kakav savjet za ljude koji bi poceli raditi sa R-om?

Mogu ih samo potaknuti da nastave (ako vec zapocnu) bez obzira na to sto je ponekad tesko ili dosadno, uostalom kao i svaki poceta. Jednom kad prodjete onaj pocetni grc i pocetne probleme, zapravo cete napredovati vrlo brzo prema sljedecem nivou, i odjednom cete se naci u poziciji da ga odjednom mozete poceti koristiti u praksi i na prakticnim problemima. I nemojte se bojati izgledati glupo i pitati za pomoc.

Clanak je preuzet sa Pinnaclesports
Pinnacle