Betfair
WilliamHill
VPN
Best VPN Service
Kako izabrati hendikep?
editor objavljuje 23.04.2016. u 08:57
Savjeti
34129
Hendikepe smo manje / vise objasnili u 2 clanka do sad, Bili su to Klasicni hendikep (europski hendikep) i Azijski hendikep

Zakljucili smo da se klađenje koristeći hendikep smatra dobrim od strane kladioničara koji traže visoke kvote. Za neke igrače je dovoljno da se klade na konačan rezultat jednostavnim biranjem niskih kvota. To je veoma rasprostranjena metoda, a takve oklade većinom imaju koeficijent cca 1,30 i smatraju ih jako izglednim. Kladioničari koji koriste hendikep su spremni riskirati više kako bi ostvarili što veći profit, pa pri tome preferiraju više kvote, a ne da gube živce na kvote oko 1,20.

Najbolji način kako predvidjeti ishod je, naravno, koristeći svoje dojmove i vlastito znanje. Ako želite koristiti hendikep, prije svega morate znati što to znači. Europska verzija hendikepa je dobro poznata svim kladioničarima širom svijeta, ali azijski hendikep je mnogo delikatniji i neuobičajen je za mnoge kladioničare.

Nakon što smo se upoznali sa pojmom hendikepa, možemo preći na sljedeći korak, a to je odabir utakmica. Gledajući ponude kladionica, vidjet ćete desetke utakmica sa kvotama hendikepa i u nekom momentu možda se odlučili da izaberete svoje utakmice. Kao prvo, jako je važno poznavati taktičku orijentaciju tima na koji se kladite. Neki timovi, kao Barcelona, napadaju čitavo vrijeme, nebitno koji je rezultat, dok drugi, npr. talijanski klubovi, čim preuzmu vodstvo prelaze u defanzivnu.

Trebali biste biti svjesni taktičkih navika:

– da li ekipe koriste bočne igrače,
– da li ekipe teže kontroli igre,
– koliko napadača je u početnoj postavi,
– da li ima bitnih isključenja na obje strane,
– da li ima razlike u motivaciji ekipa (uobičajene informacije prije svake utakmice).

Druga bitna stvar je izbor nacionalnih liga. U ligama sa niskim brojem golova logično je klađenje na pobjede sa jednim golom razlike, dok kod liga u kojima se postiže veći broj golova razumno je odučiti se za pobjede sa većom razlikom u broju postignutih golova.

Azijski hendikep zahtijeva mnogo više razmišljanja i možete pronaći različite vrste logike kada analizirate ekipe. Ograničit ćemo se samo na par jednostavnih smjernica:

Koristite AH (0) kada:
– je vaš tim outsider, a mislite da ima pristojne šanse za pobjedu,
– kada su timovi ravnopravni, ali vi vidite prednost kod jednog od timova,
– kada je vaš tim favorit, a želite podići nivo sigurnosti.

Koristite AH (-0,25):
– kada mislite da će vaš tim pobijediti, ali ne otpisujete ni mogućnost da protivnički tim osvoji jedan bod.

Koristite AH (-0,75):
– kada mislite da će vaš tim pobijediti, ali pripada ligi u kojoj se daje malo golova i ima mnogo utakmica koje završavaju pobjedom od samo jednog gola razlike,
– kada mislite da će vaš tim pobijediti, ali niste sigurni za njihov taktički pristup

Koristite AH (-1,25):
– kada mislite da će vaš tim pobijediti, ali želite samo malo opreznosti

Koristite AH (-1,75):
– kada mislite da će vaš tim lagano pobijediti u ligi u kojoj pada mnogo golova

Koristite AH (+0,25):
– kada mislite da će biti neriješeno, ali i ako bude pobjednika onda bi to bio vaš tim

Koristite AH (+0.75) i AH (+1):
– kada vidite dobre šanse da vaš tim neće izgubiti, ali niste potpuno sigurni u to

Koristite AH (+1,25) i AH (+1,75):
– kada je vaš tim outsider, ali se igra u ligi sa malo golova,
– kada vidite da protivnički tim ide u obranu ako preuzme vodstvo

Uz sve ostalo, morate paziti na kvote, odnosno pravilno procijeniti koje kvote su vrijedne, a koje ne. To znači da je nelogično kladiti se na kvotu 1,90 za pobjedu vaše ekipe sa dva ili više golova razlike u ligi u kojoj se postiže malo golova.
Pinnacle