VPN
Best VPN Service
Kako izabrati pravi nacin kladjenja?
editor objavljuje 07.05.2016. u 18:41
Savjeti
34593
Naravno, to je pitanje svih pitanja na koje zapravo ne postoji pravi odgovor. Napisano je bezbroj tekstova sa različitim pristupom ovoj problematici. Opcenito autore tih tekstova, kao i same kladionicare, možemo podijeliti na pristalice singlova, odnosno klađenja na samo jednu utakmicu, klađenja na određeni koeficijent iz razloga nekog sistema koji su izabrali za igranje - (dvije, tri utakmice – npr. kvota 2,00), sistemskog klađenja i pristalice klađenja na listiće na kojima ima više utakmica. Svi oni imaju razumne argumente za svoje stavove, osim vjerojatno ovih ih posljednje skupina jer je svima jasno da tu zarade jednostavno nema.

Pristalice singla ističu da je kod singla najveća vjerovatnost za dobitak. To je naravno točno i ovo je ujedno i najjači argument za klađenje na samo jedan meč. Koliko je singl opasan po kladionice pokazuje činjenica da su kladionice relativno kasno uvele klađenje na singl događaje. Prvo su dozvolili utakmice preko određene kvote, pa samo na utakmice pojedinih liga i konačno na sve utakmice s liste. Cak i do prije par godina su kod nas u lokalnim kladionicama odredjene lige, poput npr slovačkog hokeja imale raznorazne uvjete (+2 para na listic) i slicno. Singlove iskljucivo igraju ozbiljni igraci, sa odredjenom financijskoj podlogom, jer ovaj nacin igranja je apsolutno najprofitabilniji, ali trazi i vece uvjete od ostalih.

Velikim online kladionicama ne predstavlja nikakav problem klađenje na singl utakmice. Kod kladionica koje raspolažu sa malim rezervama novca, malim brojem uplatnih mjesta, pa samim tim i malim brojem oklada, singl je vrlo rizičan, i upravo zato je u lokalnim kladionicama situacija takva kakva je bila do prije cca 5-6-7 godina. Osim toga česti su slučajevi blokiranja i skidanja utakmica sa lista. Neki ce reci da je zabluda da za singliranje treba vise novaca, jer naravno da se možete kladiti i u male iznose, samo je pitanje da li vam je eventualni dobitak dovoljan. Medjutim uvijek treba imati na umu jednu stvar - kladionice žive od vaše pohlepe. Klađenje je mukotrpan i naporan posao kao i svi drugi, i kao u svakom poslu strpljenje je vrlo bitno. Kada se pomirite sa činjenicom da se ne možete obogatiti preko noći, onda možete početi sa klađenjem.

Samo strpljivi i disciplinirani igrači godinu završavaju u plusu.

Kod igrača koji igraju više utakmica istovremeno, dobitni listići su rijetki. Ima ih, naravno, ali u daleko manjoj mjeri nego kod igrača koji igraju singlove. Na zbirnim (combo) listićima vjerovatnost za dobitak je manja u odnosu na singl, često i po nekoliko desetaka puta. Ali iz tog razloga i dobitak je daleko veći. Kod igrača koji prakticiraju ovaj način klađenja ima onih koji igraju obične listiće i onih koji igraju sisteme.

Kod sistemskog klađenja, generalno gledajući, vjerovatnost za dobitak je veća, u odnosu na klasično klađenje, ali je dobitak proporcionalno manji. Ukoliko iste događaje odigrate u nekom sistemu i zajedno, kvota na običnom listiću će biti nekoliko puta veća u odnosu na kvotu sa sistemom. Manjom kvotom (zaradom) vi plaćate veću vjerovatnost dobitka.

Kombinacija sistema i singlova dugoročno gledano, je vjerojatno najbolji način za klađenje (to je moje subjektivno misljenje). Zakon vjerovatnosti je uvijek protiv igrača, pa treba naći načina da ga što je više moguće okrenemo u našu korist. Kod sistema i singlova to je moguće postići, bilo branjenjem listica, bilo kombiniranjem ili nekom trecom stvariali treba zapamtiti jednu stvar - morate misliti dugoročno. Jer bez toga - mozete zaboraviti na dobitak.

Količinom uplaćenog novca vi smanjujete rizik stavljanja više parova na listić. Pet parova sa koeficijentom 10 i uplaćenih 10€, ekvivalentno je uplati od 50€ na dva para sa koeficijentom 2.

Ista se stvar odnosi i na stavljanje fikseva na sistemske listiće, gdje malo većom uplatom eliminirate strah od padanja sistema zbog nekog marginalnog koeficijenta. Bilo kako bilo - jos jednom ponavljam - kladionice zive od vase pohlepe.

Dio clanka je preuzet sa stranica  www.kladionica.eu
Pinnacle