Betfair
WilliamHill
VPN
Best VPN Service
Kako izbjeci limite u kladionicama?
editor objavljuje 05.02.2016. u 10:53
Savjeti
60151
Limiti u kladionicama se odnose na ogranicenja uloga nametnuta igračima od strane kladionice. Ljubitelji kladjenja koji se po prvi put susretnu sa limitom su obično previse uzbuđeni ili pocasceni cinjenicom da su toliko dobri kladioničari da je i sama kladionica to primjetila, pa mora nešto poduzeti da ga nekako sputa. Međutim, to s vremenom prestaje biti zabavno, jer se limiti postavljaju i u drugim kladionicama, tako se brzo nadju u situaciji da nemaju gdje uloziti koliko zele.

Cemu taj limit?

Odgovor na ovo je manje-više očigledan. Kladionica, kao i svaka druga firma na svijetu, se vrti oko profita. Tako da kada netko ko redovito pogađa i redovito debelo naplaćuje svoje listice, taj netko je prijetnja biznisu firme.

Kome se postavljaju limiti?

Čini se da limite dobijaju samo kladioničari koji redovno dobivaju "na veliko". Takvi igrači će, naravno, prije ili kasnije zaista dobiti ograničenje. Ali kladionicama nije toliko bitna svota koju je taj neko osvojio, koliko način na koji se kladi i dobija. Uzmimo za primjer lika koji redovno dobija jer, ulaže velike svote na Real Madrid. To je tip igrača koji nikada neće biti limitiran, koliko god da osvaja. Čak i da dobije 23 puta zaredom, kladionica zna da će uskoro početi gubiti, a onda će vratiti sav novac koji je tako dugo dobivao.

Limite dobija igrač koji radi nešto što se ne sviđa kladionici. I ne radi se uvijek o istoj stvari. Trenutno popularan povod za limite je arbitraža. Kladionice to naravno ne vole, i takvi igraci vrlo brzo dobijaju limite, i to prilično jake. Tako da mogu da se klade samo za male sume i samim tim, jako malo dobijaju.

Jos jedan tip igrača koji dobija limite je onaj koji jednostavno zna više od same kladionice. S obzirom da kladionice u danasnje doba ne utvrđuju same svoje kvote, već kupuju software koji kvote utvrđuju za njih, to zapravo znači da sama kladionica ne zna ništa o utakmici ili meču koji nudi u svojoj ponudi. Npr, ako se igrač stalno kladi na 3. poljsku ligu, kladionica vjerovatno nema pojma ni da ovi timovi postoje. Ako vide da igrač zna više od njih o stanju lige i da koristi njihove greške u kvotama i tako stalno dobija, doći će trenutak kada će mu to ograničiti. Neki ljudi su se jednostavno specijalizirali za neke djeliće ponude i konstantno to prate i znaju sve o tome.

Sljedeći tip kladioničara koji brzo dobije obavijest da je limitiran je onaj koji se kladi i dobiva samo uživo. S obzirom na ogroman broj ponuda za klađenje uživo, nije teško imati svježiju informaciju od one koju kladionice imaju. Sa samog događaja vam je potreban samo telefon i internet i već ste malo ispred njih. Ako vaša kladionica primeti da se često kladite par sekundi pre velikih promena susreta, dobit ćete limit vrlo brzo. Ovo je vrlo popularno na trkama konja i drugim događajima gde sekunde odlučuju, recimo tenis.

Posljednji krug limita dobijaju oni nesretnici koji se nađu na meti kladionice ni krivi ni dužni, ali je kladionica "podigla zastavicu" i oznacila ih da se bave mutnim radnjama. Radi se uglavnom o onima koji su se kladili na neki malo vjerovatan ishod koji je, opet - ili mutnim radnjama - ili cistom srecom - došao. Tu se najcesce radi o pogadjanju tocnog rezultata ili prijelaza poluvrijeme / kraj.

Kladioničari se vrlo čestu zeznu u jednoj stvari kad se radi o limitima - misle da se limiti odnose na ulog i kvotu. Ulog i kvota nisu bitni kladionici, zanima je dobitak i to se limitira. To znači sljedeće: ako na primjer imaš limit 150 eura, možeš na kvotu 1.5 uložiti 100, jer je dobitak svega 150, ali isto tako može i na kvotu 15.00 staviti 10 eura i opet dobije 150. Tvoj dobitak je, dakle, sve što kladionicu zanima ograničiti. Svaka kladionica za svaki događaj, utakmicu, meč itd ima postavljen vlastiti limit potencijalnih igračkih dobitaka. Uvijek postoji limit u kladionici i ta cifra je uglavnom dovoljno visoka da većina nas to nikada i ne primjeti, jer nikada i ne dodje do limita. Igračima koji ulažu puno i samim tim gube puno ovaj standardni limit se diže, što je logicno i sasvim u redu. Sa druge strane, igrači koji dobijaju služeći se pukotinama u sistemu, strategijama itd standardni limit se spušta, ponekad čak na smijesnih 1 postood onog standardnog.

Sad, da li su limiti uopcte pošteni? Vjerovatno nisu. Ali limiti su nešto što su sve kladionice usvojile i teško ćemo ih se skoro otarasiti. Svaki od nas koji se kladi, u bilo kojoj kladionici, samom registracijom pristaje na njihova pravila, a jedno od tih pravila je da se limiti mogu promjeniti u bilo kojem trenutku. Ako vam se desi neki opasan limit, nema vam druge nego da mijenjate kladionicu. 

Svakako bi bilo dobro izbjegavati sitnije kladionice i odmah se prebaciti na jace i konkretnije poput Bet365, Pinnaclesports, Unibet ili Betfair.
Pinnacle