Betfair
WilliamHill
VPN
Best VPN Service
Kako kladionice racunaju proviziju?
editor objavljuje 06.12.2015. u 19:53
Savjeti
56139
Spomenuo sam vec nekoliko puta termin "profitna margina kladionice" i slicno, uporno preporucivao Pinnaclesports i Betfair pa cu ovdje malo pojasniti kako se do nje točno dolazi. Naravno, provizija se razlikuje od jedne do druge kladionice, Pinnacle ih ima ubjedljivo najmanje, a betfair je slicnoj kategoriji zbog odnosa provizije i ponude. Provizija se razlikuje čak i od događaja do događaja gde nam nude "smanjenu proviziju" na odredenim ligama, kako bi privukli ozbiljnije kladionicare da se klade nas kod njih.

Dakle prvo da ponovim, sto je provizija kladionice - odnosno njihova profitna margina - generalno mišljenje je da su kvote koje nude kladionice zapravo odraz onoga što kladionice misle, i da ako favorit izgubi, da su kladionice dobile. Takav nacin razmisljanja nije "bas" tocan, zapravo nije ni priblizno tocan. Kladionica je jedan komplicirani, gotovo savrseni stroj, koji si namjesta dobitak bez obzira na ishod nekog dogadjaja. Da, slazem se da kladionice imaju odredjenog svog favorita u svakoj tekmi, ali ladionica ne voli riskirati i kada određuju kvote za određeni događaj (i kada ih korigiraju do samog pocetka dogadjaja) to rade iskljucivo tako da izbalansiraju omjer uplata na svim događajima. Upravo zato dolazi do promjene koeficijenata.

Drugim rijecima, provizija kladionice je (kao i u svim ostalim terminima "provizija") = postotak novca koji se uzima od kladioničara ako kladionica uspije izbalansirati uplate na obje strane (za ishode sa 2 dogadjaja) odnosno na sve 3 strane (za ishode sa 3 dogadjaja). Naravno da to nece biti uvijek slucaj bas za svaki pojedini market odnosno svaku pojedinu tekmu, ali kad se sve zbroji na kraju dana, negdje ce to biti vise a negdje manje.

Sto je "Trziste 100%"?

Najjednostavniji primjer za objasniti navedeni pojam je imati teniski mec gdje nema apsolutno nikakvog favorita, oba igraca imaju jednake sanse za pobjedu, i koeficijenti su jednaki. Tu naravno kladionica procjenjuje da ce oba tenisaca. Kada bi nam kladionice ponudile tržište bez ikakve provizije, kvote bi naravno bile 2.00 na oba tenisaca. To bi bio pojam "Totalnog Trzista" odnosno "Trzista 100%" gdje dobivas punu vrijednost na svoju okladu. Ali kladionica je izgradila cijeli biznis sa profitnom marginom, tako da nikad neces dobiti 2 x 2.00 koeficijent.

Kako izracunati to trziste?

Zakljucili smo da je fer trziste odnosno "Tržište 100%" = mjesto gdje ni kladionica ni kladionicar nema prednost. Medjutim, kada se tržište procijeni na manje od 100%, u tom slucaju kladioničar ima prednost, što znači da postoji veća vrednost na tržištu nego što je vjerojatnost mogućeg ishoda. Logicno, kada je tržište veće od 100% (sto uglavnom i je slucaj) daje se manji koeficijent od pune vrijednosti na tržištu.

Racunica za to i nije komplicirana. Prvi je korak uzimanje decimalne kvote na vjerojatnost koju ona reprezentira. Dakle ako uzmemo koeficijent 1.65, dijelimo 1 / 1,65 = 0,6060 odnosno dobivamo vjerojatnost od 60,60%. Ako istu stvar napravimo za sve moguce ishode / koeficijente nekog meca / tekme i pomnozimo sa 100, dobivamo krajnji postotak koji se zove "overround".

Pokazat cu to na primjeru nogometne utakmice koja ima 3 moguca ishoda, pobjeda domacina ili gosta ili pak nerijeseno.

Momcad A koeficijent 2.00
Momcad B koeficijent 3.90
Nerijeseno koeficijent 3.50

Nakon koverzije decimalne kvote u postotak dobivamo

Momcad A postotak 0.500
Momcad B postotak 0.256
Nerijeseno postotak 0.286

Ukupno daju 1,042 sto daje Overround 104.2%

S obzirom da smo rekli da smo rekli sto je Trziste 100%, sve preko tih 100% je profitna margina kladionice. U ovom slucaju ona iznosi 4.2% od ukupnih oklada na taj par (bez obzira na koji ishod). Naravno, to zahtijeva puno uskladjivanja s njihove strane, promjene koeficijenata i pracenja trzista novca. Ali to je to.
Pinnacle