Betfair
WilliamHill
VPN
Best VPN Service
Kako kladionice zaradjuju?
editor objavljuje 16.10.2015. u 15:51
Savjeti
46611
Bookmakeri su osobe koje postavljaju koeficijente, i vode brigu o praćenju tržišta te njihovom korigiranju. Osnovni zadatak im je smanjiti rizik nekog događaja, na najmanju moguću mjeru. Kladionica zapravo ne želi da vi izgubite, kladionica si zapravo zeli sloziti savrsenu situaciju da bez obzira na ishod utakmice, dodje do svog profita.
Kako je to moguce?

Zapravo je vrlo jednostavno. Kladionice imaju svoju profitnu marginu, koja u pravilu nije visoka za svakog pojedinog kladionicara, ali kad to pomnozimo sa nekoliko tisuca odnosno nekoliko desetaka i stotina tisuca uplata... skupi se itekako.

Uzmimo za primjer utakmicu sa 2 moguca ishoda, recimo zbroj koseva na odredjenu marginu, ili ce zavrsiti vise ili ce zavrsiti manje. Statisticki je 50% sanse za jedan i drugi ishod, pa bi i koeficijenti u savrsenom svijetu trebali biti 2.00 za oba ishoda. Naravno da savrsenog svijeta nema i zato nam npr domace kladionice za istu stvar nude 1.85 koeficijent (u zadnje vrijeme cak i 1.80) dok npr Pinnaclesports nije toliko pohlepan pa nam u pravilu daje nekakvih 1.91 koeficijent.

Kladionica u svakom slucaju (za gore navedeni primjer, ili za svaki primjer) zeli igru bez rizika i izjednaciti kolicinu uplata na jednoj i drugoj strani. Znaci ako Pinnaclesports ima uplacenih 10.000 eura na "over" i 10.000 eura na "under" po istim koeficijentima, u morati ce isplatiti 19.100 eura (10.000 x koeficijent 1.91). A primili su ukupno uplate u vrijednosti 20.000 eura, odnosno razlika izmedju ta 2 broja je cista zarada kladionice, i to bez rizika.

Lako je za izracunati i zaradu lokalnih kladionica s obzirom da su poceli smijesne 1.80 koeficijente davati na iste stvari, za 10.000 kn na jednu stranu + 10.000 kn na drugu stranu morat ce isplatiti 17.100kn (oduzeo sam i manipulativne troskove) odnosno imaju cistih 2.900 kn odnosno ogromnih 14.5%

Naravno da bookmaker nije u mogucnosti natjerati ljude da se klade tako da izjednaci uplate za jedan i drugi ishod, pa dolazi do korekcije koeficijenata, promjene hendikepa / totala, sa ciljem da se ljude malo i "navuce" na uplate na stranu koja odgovara kladionicama. Ljudima je u psihi da igraju u velikoj velikoj vecini slucajeva na favorite. Tako da ako na 5 ljudi koji odigraju favorita 1.20 dolazi jedan koji odigra kontru (pod uvjetom da je isti ulog naravno) to kladionicama odgovara jer si balansiraju strane.
Pinnacle