Betfair
WilliamHill
VPN
Best VPN Service
Kako procijeniti formu (nogometne) momcadi?
editor objavljuje 05.11.2015. u 22:16
Savjeti
61536
Makar se neki cvrsto drze onog "forma je prolazna, kvaliteta trajna" ali trenutna forma momcadi cesto zna biti presudni faktor koji utječe na rezultat utakmice, tako da je vještina analize forme momčadi ključni čimbenik za uspješno klađenje. Jer ako ne znate formu neke ekipe, kako ćete znati da li vam kladionica nudi dovoljno dobre koeficijente?

Domaće i gostujuće utakmice

Vrlo bitan faktor, a razloga ima milijun. Puno je razgovora bilo prije par godina o Barceloni i njihovom domacem terenu, koji je širi nego li standardni teren, tako da su puno razvlacili momcadi sa krila. I trava je bila šišana na savrsenu visinu koja im odgovara, tako da se sjecam da je jedne sezone Mourihno za Chelsea trazio (dok im je Barca dolazila) da se travnjak ne sisa, kako bi trava bila nesto visa i onemogucila brzi protok igre za Barcu. Milijun je takvih sitnica, i upravo zato većina timova igra bolje kod kuće nego u gostima.

Krajnji rezultat

Može biti vrlo primamljivo kladiti se na tim koji ima tri ili četiri uzastopne pobjede, posebno ako igra protiv ekipe koja je u lošoj formi zadnjih par utakmica. Ali, treba imati na umu da su rezultati relativni. Stoga, ne gledajte samo rezultate, nego i protiv koga su igrali, skor ekipe protiv koje su igrali kod kuće i u gostima, motivacija ekipa protiv kojih su igrali, te da li je toj ekipi nedostajao koji ključni igrač.

Igrači

Vijesti vezane uz neku ekipu bi imaju veliki utjecaj na to da li ćete se kladiti na taj tim. Obavezno provjeriti da li će neko od ključnih igrača propustiti sljedeću utakmicu ili da se neki važni igrač vraća nakon ozljede i sl. Ne pridodajte pažnju samo napadačima (koji su obicno najrazvijkaniji dijelovi momcadi). Obrana i sredina terena je jednako važna! Ključni igrač koji se vraća nakon ozljede može podignuti samopouzdanje cijele ekipe, unatoč tome što on sam još uvijek nije na 100%. Isto tako ekipa bez važnog igrača može potpuno izgubiti sampouzdanje i izgubiti od objektivno slabije ekipe.

Treneri

Vrlo bitni faktori, a najčešće u sjeni. Koliko ste puta vidjeli da je drugi trener preuzeo klub u novoj sezoni i praktički ga "uništio" sa svojom poptuno drukcijom filozofijom igre i viđenju nogometa, iz jednostavnog razloga što se igrači nisu uspjeli adaptirati, a trener se nije prilagodio? Neki treneri igraju naročito dobro protiv određenih klubova / određenih trenra, jer su razvili taktiku koja neutralizira tu momcad ili dobro koristi njihove slabosti. Stoga vrijedi provjeriti i kako je trener prolazili protiv nekog kluba bez obzira da li s trenutnom ekipom koju trenira ili nekom koju je prije trenirao.

Povijest dvoboja

Iako se u nekim pogledima ove točke može primjeniti ona poznata "Statistika je kurva", ipak se isplati baciti pogled na nju. Većina je tih trendova stara, zato jer su se i momčadi i treneri promijenili možda već beskrajno puta, ali tu ima i ono jednostavno neobjasnjivo pravilo da jedna momčad UVIJEK i REDOVITO dobiva drugu momčad.

Stil igre

Važno je i provjeriti stil igre ekipa u nekom dvoboju. Dvije defanzivne ekipe će uglavnom odigrati susret bez puno golova, dok dvije ofanzivne ekipe mogu odigrati golijadu. To naravno nije pravilo i ne treba se toga slijepo držati.

Golovi

Provjerite koliko ekipa u prosijeku prima i daje. Provjerite njihov kontinuitet. Pokušajte provjeriti statistiku za posljednjih par utakmica, odnosno da li je momcad na 3 udarca u okvir zabila 2 gola, ili su šanse konstantno dolazile? Ako su šanse konstantno kreirane, veca je sansa za golovima / pobjedom. Pokušajte za kraj, na temelju prikupljenih informacija zamisliti / vizualizirati / izračunati točan rezultat i tek nakon toga donijeti odluku.

Dio članka je preuzet sa www.onlinekladionice.info i Pinnaclesports.
Pinnacle