Betfair
WilliamHill
VPN
Best VPN Service
Kako se nositi sa gubitnickim nizom?
editor objavljuje 30.01.2016. u 12:57
Savjeti
33715
Kao smrt ili porez, gubitak je neizostavni dio kladjenja. To moze izazvati beskrajno nerviranje i frustracije. Pisali smo vec na slicnu temu u clanku Upravljanje gubitnickim nizom a ovdje cemo nadopuniti clanak sa raznim načinima ogranicenja stete kada krene sve krene naopako.

1. Pauziraj

Profesionalni sportski kladioničar John Basqill, koji je proživio nevjerojatno uspeješnih 10ak godina kladjenja, procijenio je da su 15 minuta nakon loše procjene ili trenutka loše sreće najopasnije vrijeme za sve kladioničare. Za to vrijeme smo svi pod rizikom da se "izložimo" i sva racionalnost i razum izleti kroz prozor jer tražimo način da pokrijemo gubitke. Ovo je očigledno potpuno nelogična reakcija na lošu sreću, ali i sasvim ljudska, i svi smo je proživjeli kada se desi neočekivano. Padne gol u posljednjoj sekundi i svako bi izgubio živce, bez obzira na to koliko je discipliniran kad se radi o klađenju.

Najbolja taktika je da izbjegavaš vremenska ograničenja u klađenju. Ne postavljaj sebi dnevne ciljeve, ili cifre koje želiš zaraditi za neko određeno vrijeme. Umjesto toga, analiziraj najmanji mogući profit i gubitke tokom nekog perioda kada nema klađenja, smireno i hladne glave, što dalje od akcije, na kraju svakog mjeseca. Samo na ovaj način možeš vidjeti kad su nastale loše odluke.

2. Razmotri druge strategije

Patrick Veitch, jedan od najstrašnijih kockara sa punim radnim vremenom u Velikoj Britaniji, još od devedetih konstantno razvija strategije za bitke kako bi ostao korak ispred svih. Kladioničari nikad nisu imalo širi spektar mogućnosti za klađenje ili izbora, iako se mora reći da nikad nije bilo teže ukrcati se na ovaj vlak za one sa ikakvom inteligencijom za isplativost. Imajući ovo na umu, Veitch trenutno obitava u zoni konjskih trka sa najjeftinijim konjima svakog dana i poslije detaljnog istraživanja trka u kojima se takmiče, odlučuje o cijeni sa kojom je zadovoljan odradi bilo back ili lay. Ove odluke sada formiraju bazu ove uglavnom razmjenjivačke operacije, što je potpuno drugačije od onoga što je radio prije pet ili šest godina. Prije Betfair-a bi mu možda dali "stabilan keš" da se kladi na jednoj od vodećih staza za nekog favorita novajliju u skromnoj početničkoj trci, i bilo bi mu jasno da je taj konj jako favoriziran (dok su kladionice bile u mraku i davale kvote uglavnom po neisprobanoj cijeni industrije). Sa dominacijom razmjene, kvote od 4.00 i više na koje bi se možda kladio, sada su postale 2.50 ili manje i tako je linija profita preko noći isparila.

3. Smanji ulog i ograniči maksimalne gubitke

Najbolji savjet koji imamo za trenutke kada ti ne ide i kada se gubici povećavaju, je da smanjiš iznose koje ulažeš dok ne osjetiš da ti se samopouzdanje podiglo. Ako je tvoj standardan ulog 100 (necega), probaj ga smanjiti na 25. Jer uglavnom nam se dešava da upravo kada nismo u formi povećavamo ulog, pokušavajući pokriti prethodni gubitak, a upravo tada sav naš rad i profit iz prošlosti bacimo kroz prozor. Profesionalni kladioničar, Steve Noyce objašnjava: "Daleko je bolje klackati u prvoj brzini i pokušavati da postaneš maratonac nego sprinter koji brzo sagori." Razumjeti koliko treba uloziti je najteži dio klađenja i daleko je bolje pucati na veliko kada stvari idu kako treba, nego da pokušavaš da razbiješ gubitnicki niz.

4. Drži se osnove i vrati samopouzdanje

Manje klađenja, bolje isplaniranih i promišljenih opklada, onda kada se nešto zaista može postići. Izbaci sve one "zabavne" tikete, kada npr. ide uživo prijenos utakmice, i fokusiraj se isključivo da sport koju najbolje poznaješ. Možda je ovo suvišno govoriti jer je očigledna stvar, ali to se često ignorira, a pogotovo kada stvari krenu naopako.

5. Odustati?

Nijedan ozbiljan kladioničar ne uzima za ozbiljno ovaj savjet. Često se moze cuti od prijatelja ili porodice kada im objasniš niz gubitaka, ali to je za nas koji volimo ovu igru skoro nezamislivo. Kačenje o klin, nikad više klada itd, su iskušenja koja dolaze kada nam se čini da nam je sreća okrenula leđa, ali čim zamislimo dosadan život bez ovoga, postane nam jasno da je vreme za nove taktike, a ne penziju.

Dio clanka je preuzet sa www.bettingexpert.com.
Pinnacle