VPN
Best VPN Service
Kladjenje na izvansportska takmicenja
editor objavljuje 14.02.2016. u 14:10
Savjeti
32025
Što se tiče nase balkanske regije, ovakve oklade nisu previše popularne. U lokalnim kladionicama najčešće možemo naći jedino ponudu vezanu za politiku odnosno parlamentarne ili lokalne izbore (ne bas kod nas u Hrvatskoj), zatim kvote pred predsjedničke izbore, eventualno nekakvu Euroviziju, Oscare i slicno. U takvoj ponudi teško je naći neku preveliku vrijednost jer razne agencije koje vrše politička istraživanja (a na osnovu takvih rezultata kladionice postavljaju kvote) uglavnom vrlo precizno predviđaju rezultate pa je sa tim u vezi i ponuda kladionica prilično u skladu sa očekivanim ishodom. Znači - teško je naći pravu vrijednost odnosno kvotu koja je veća od realne.

Međutim, ljubitelji ovakvih oklada i poznavaoci aktualnih trendova u javnom mnjenju, svoje političko znanje, zatim poznavanje muzičkih prilika, filma i sličnog - mogu eventualno zaista dobro naplatiti kladeći se online. Mnoge online kladionice imaju široku ponudu gore navedenih ili sličnih događaja. Neke kladionice ovakve oklade nude pod oznakom "Props and Futures", neke druge ih nazivaju "Events Betting" ili ih jednostavno možemo naći obilježene kao "Specials".

Najpopularnije kladionice sa ovakvim specijalnim opkladama

U Europi to su uglavnom britanske kladionice Bet365, Paddy Power, Betfred, Betfair, William Hill i druge.

-Bet365 glasi za kladionicu sa najboljim kvotama (ne računajući Sjedinjene Američke države) kada su ovakve oklade u pitanju. Osim visokih kvota ova kladionica ima i veoma široku ponudu počevši od političkih izbora i to ne samo u Britaniji već i u SAD, Australiji, Danskoj i drugim državama, zatim ponudu za razne muzičke i tv emisije (Eurovision, X Faktor, Britains Got Talent, Big Brother itd).

-Betfred uglavnom se specijalizirao za britanski muzički i reality show.

-Betfair trenutno nudi opcije iz Britanije (FHM Sexiest Female), SAD (Bitcoin Exchange Rate), Australije (Logie Awards) a ponuda za predstojeću Euroviziju je vjerovatno najopširnija upravo u Betfair-u.

-William Hill takođe ima nevjerovatnu ponudu, toliko široku da ih verovatno treba svrstati rame uz rame sa Bet365. Osim klasičnih kao što su Eurovizija, Britains Got Talent, X Factor, u William Hill-u možemo pronaći i neke prilično neuobičajene oklade. Recimo, ko će biti sledeći James Bond, zatim razni specijali vezani za vremenske prilike (visina temperature), a sigurno je najinteresantnija ponuda - kada ce se pojaviti čuveno čudovište iz Loch Ness-a.

-Paddy Power je poznat po velikom broju apsurdnih ponuda. Recimo ranije su imali kvote na ime prvog djeteta Lady Gage. A kada smo već kod apsurdnih opklada, onda sigurno treba spomenuti i opcije kao što su "kada će se desiti sledeći zemljotres u SAD" ili npr "kada će Paris Hilton ponovo završiti u zatvoru".

Tanka linija između isplativosti i apsurda u klađenju

Međutim treba razlikovati potpuno besmislene oklade od onih koje imaju također ogromne kvote ali su ipak ostvarljive. Na primjer, William Hill je 60-ih godina prošlog stoljeca nudio takođe po kvoti 100 prema 1 i okladu da će čovijek hodati po Mjesecu u tom desetljecu. U tom trenutku to je vjerovatno izgledalo nemoguće ali se na kraju ipak ostvarilo. S druge strane pojedine ponude su toliko besmislene da ih i ne vrijedi previše komentirati. Recimo ogromna kvota na ponudu od prije koju godinu da će se desiti najavljivani smak sveta. Po riječima portparola mnogih kladionica, dosta igrača je uplaćivalo novac na tako nešto. A ono što je ostalo nejasno i što nitko nije objasnio je pitanje - kako bi ti igrači naplatili svoj dobitak i od koga da se kraj svijeta zaista i desio?

Najpopularnija oklada na vansportska takmičenja u povijesti klađenja

Pošto je klađenje industrija koja iz godine u godinu poprima sve veće i veće razmere, jasno je da najpopularnija oklada ikada mora biti neka nedavna. Recimo klađenje na ne tako davni izbor novog Pape je bilo veoma popularno u većini kladionica. Međutim, kako tvrde britanski bookmakeri, ni jedan vansporstki događaj nije privukao takvu pažnju i toliki priljev novca kao rođenje djeteta britanskog princa Williama i njegove supruge Kate. Mnogo opcija je bilo u igri. Počevsi od one najjednostavnije, kog spola će biti dijete, pa zatim kako će se zvati, a pojedine kladionice su nudile i oklade na to "koje boje će biti haljina Pipe Midleton" - sestre britanske princeze kada dođe prvi put da posjeti najnovijeg člana kraljevske porodice. Dalje, imali ste i kvotu da će kraljevska beba jednog dana predstavljati Veliku Britaniju na Olimpijadi. Kada su ga novinari pitali da prokomentira klađenje na rođenje bebe u britanskoj kraljevskoj porodici i kad su željeli da čuju njegovo mišljenje otkud toliki abnormalni priljevi novca, glasnogovornik kladionice Ladbrokes - e odgovorio da nisu toliko bili u pitanju visoki ulozi već upravo suprotno, relativno niski ulozi ali u nevjerovatno velikom broju - doveli su do toga da promet klađenja bude veći nego ikada. Dalje, po njegovim riječima svi igrači su bar jednom okladom makar i malom, jednostavno željeli da uzmu učešće u ovom velikom događaju Velike Britanije.

Zaključak

Iz svega ovoga možemo zaključiti da nema neke prevelike razlike izmedju sportskog klađenja i klađenja na vansportska takmičenja. Kao i u sportskom, tako i u klađenju na vansportske događaje izrazito je poželjno poznavati materiju. Odnosno, treba se kladiti samo na takmičenja i lige koje odlično poznajemo, tako i ovde u klađenju na vansportske događaje treba birati one oklade gde imamo neko određeno znanje bilo da je u pitanju, muzika, film ili politika ... Znanje koje će nam na duže staze na kraju sigurno omogućiti da ostvarimo profit. Klađenje na gluposti poput - kojeg spola će biti beba ili kako će se beba zvati je čista potreba kladionicara da gube novac i nema ni smisla ni logike. Takvo predznanje u ovom konkretnom slučaju ne postoji (ukoliko ne poznajete lično Williama i Kate), pa samim tim i klađenje na tako nešto teško da može imati vrijednost ili smisao.
Pinnacle