Koja je najneizvjesnija nogometna liga u Europi?
editor objavljuje 21.09.2017. u 09:19
Savjeti
46244
Engleska premier liga se cesto navodi kao jedna od najneizvjesnijih liga svijeta, ali ima li zapravo istine u ovim tvrdnjama? U nastavku clanka mozete saznati o neizvjesnosti svake od top 5 liga Europe, kako bismo dobili "pobjednika".

Unatoc tome sto su Liverpool (u 1970-tima i 80-tima) te Manchester United (u 1990-tima i 10 godina kasnije) uzivali dominanciju u samom vrhu Engleskog nogometa, cak i dan danas je siroko prihvaceno misljenje o ovoj ligi kao jednoj od najneizvjesnijoj u svijetu. Medjutim, malo je konkretnih dokaza za to. Kako bismo saznali koja je liga zapravo najneizvjesnija, moramo definirati sto to tocno znaci? Za analizu neizvjesnosti u svakoj pojedinoj ligi na vrhu tablice (odnosno koliko cesto pojedine momcadi uzimaju naslov prvaka) vazno je vidjeti i koliko je neizvjesna na drugom dijelu tablice - odnsono na dnu.

Euro Club Index (ECI) je ranking sistem za nogometne momcadi diljem europe. Sistem uzima znanstvene i statisticke metode kako bi izracunao vrijednosti povijesnih (i aktualnih) rezultata po pojedinim ligama, i sve u svemu sluzi kao dobar sistem vrijednosti za individualnu snagu momcad. Statistika dolje navedena pokazuje prosijek ECI vrijednosti kao i razliku u ECI diferencijalu za top 5 liga Europskog nogometa od sezone 2012/13 pa do zadnje zavrsene 2017/18.

LEAGUE          AVERAGE ECI        ECI DIFFERENTIAL

La Liga                     2783                            2386
Bundesliga               2673                            2010
Premiership              2640                            1700
Serie A                      2471                           1912
League 1                   2319                           1835

Sama cinjenica da su Premiership osvojile 4 razlicite momcadi u zadnjih 5 godina (Chelsea je jedina momcad koja je 2x osvojila prvenstvno u tom razdoblju) vec u samom startu govori zasto je bas ta liga oznacena kao najneizvjesnija. Bayern Munchen i Juventus su osvojili svake godine titulu u tom razdoblju od zadnjih 5 godina, dok je PSG osvojio 4 (Monaco je dobio prvenstvo u sezoni 2016/17.) a u Spanjolskoj La Ligi su Barceona, Real Madrid i Atletico osvojili sve naslove od sezone 2012/13. do 2016/17.

Ako cemo kombinirati prve dvije momcadi iz sveke lige u vidu proporcije osvojenih bodova, mozemo vidjeti kolika je neizvjesnost kod 2 najdominantnija tima po ligama.


Naravno fokus je obicno na neizvjesnosti na vrhu tablice, ali momcadi se natjecu za svaku poziciju na kraju sezone. Ispadanje iz lige je nesto sto nitko ne zeli, tako da na isti nacin kako elitne momcadi zele zavrsiti sto je vise moguce, druge momcadi imaju drugacije ambicije - a to je izbjegavanje ispadanja u nizi rang, odnosno zavrsavanje sezone "iznad crte".


Koristeci jednostavan scoring sistem koji se bazira na svim faktorima gore spomenutima, mozemo vidjeti da je Premiership zbilja najneizvjesnija liga ako promatramo Europsku Peticu. La Liga dolazi na blizom drugom mjestu dok je Ligue 1 malo u zaostatku, nakon cega slijedi Serie A, i na kraju, po ovom sistemu, najizvjesnija liga Europe - Bundesliga.e Bundesliga.


Clanak je preuzet sa stranica Pinnaclesports.