Betfair
WilliamHill
VPN
Best VPN Service
Koliko je vazna individualnost u nogometu?
editor objavljuje 01.08.2017. u 11:27
Savjeti
15908
Unatoc tome sto je nogomet timski sport, odredjena skupina kladionicara (obicno ozbiljniji) daju posebne vrijednosti individualcima, na temlju kojih ce donijetu krajnju odluku. Jedan od popularnijih nacina za to je - proucavanje napadaca kao individualaca, pretpostavljena kolicina golova na pocetku sezone, kolicina sansi koju kreira te postotak realizacije, u odnosu na ono sto je stvarno pokazao na terenu.

Koliko vazan moze biti jedan jedini igraca za napad?

Odgovor na to pitanje najbolje lezi u primjeru dva Manchester Uniteda najprofiliranija igraca iz sezone 2016/17 - a to su Zlatan Ibrahimovic i Paul Pogba. Unatoc svemu sto je Ibrahimovic napravio za United, ako ubacimo njegove performanse u kalkulaciju sa onim sto se od njega ocekivalo, treba uzeti u obzir da mu je sezona skracena zbog ozbiljne ozljede koljena. Prvi napadac Uniteda je bio blizu toga sto se od njega ocekivalo, cak i unatoc ozljedi.

Oko cetvrtina golova zabijena u Premiershipu su solo golovi - znaci postignuti su bez asistencije od nekoga iz momcadi.

Kako je momcadski performans povezan sa performansom individualca?

Da bismo dobili nekakav zaokruzeni primjer, naprimjer pogled na Pogbu i kolicinu novaca koju je zaradio, idemo pogledati njegovu pretpostavljenu statistiku u odnosu na realiziranu. Manchester je zabio manje golova od svih drugih momcadi koje su zavrsile iznad njih, a uz to dodajemo jos i Everton i Bournemouth. Cjelokupna statistika toga pokazuje na nesto defenzivniji pristup igri Manchestera, a Pogba je odigrao svoju ulogu i u tome.

Broj golova koje ce Manchester zabiti ove sezone su bile otprilike oko ocekivanja (koje je bilo 56 golova), a ako napravimo prilagodbe Pogbine pretpostavljene statistike (kako bismo izbjegli duplo racunanje asista npr), njegova ukljucenost se nalazi 12 posto iznad pretpostavljene na pocetku sezone. Ibrahimoviceva ukljucenost se nalazi 18 posto iznad pretpostavljene, i to unatoc ozljedi koljena.

United svakako nije bio one-man-band, ali odlazak Ibrahimovica i povratak Rooneya u Everton (jos jedan igrac, koji da je igrao vise, bi presao ocekivanu statistiku i priblizio se onih 12 posto od Pogbe), stavlja pod upitnik vaznost njihovog zadnjeg potpisanog igraca - Romelu Lukkakua.

Pritisak je sad i na Evertonu jer je Lukaku imao cak 25 posto ucestalosti u svim golovima koje je Everton zabio. Ta brojka skace na cak 40 posto ako Ross Barkley ode iz kluba. Ucestalost Lukakua u akcijama napadackog procesa je jedan od mnogih razloga zasto je jedan od favorita za osvajanje Zlatne Cizme 2017/18. Koliko su sad te liste oblikovane na temelju subjektivnog dojma, to je drugo pitanje. Postoji misljenje da iracionalne, favoriziraju određeni tip igrača i koliko god zabavne i kontroverzne bile, u osnovi su besmislene.

Clanak je preuzet sa stranica Pinnaclesports.
Pinnacle