VPN
Best VPN Service
Menadzment kapitala za kladjenje (part 1)
editor objavljuje 17.01.2016. u 21:06
Savjeti
62541
Neke sisteme za kladjenje u kombinaciji sa money managementom vec mozete naci u arhivi clanaka na ovoj stranici. Bili su tu clanci Martingale, DAlembertov sistem, Fibonnaci, Oskarov sistem i Labouchere pa cemo ovdje u 2 dijela nastaviti razmisljanja i iskustva vezano uz money management. Dio clanka je preuzet sa stranice www.bettingexpert.com.

Dvije su osnovne karakteristike uspješnog i dugoročnog kladioničara. Prva je sposobnost da prepozna vrijednost u ponuđenim kvotama, a druga je da zna raspolagati svojim kapitalom. Dobro upravljanje novcem će umanjiti mogućnost ekstremnih gubitaka i pomoći vam da eventualan hobi pretvorite u uspješne dugoročne investicije. Počnite upravljati kladjenjem kao biznisom od kojeg nećete očekivati uspješan dan, tjedan ili mjesec, već očekivati da pokaže pozitivnu bilancu na kraju godine. Zato je, za uspjeh u dugoročnom kladjenju, upravljanje kapitalom mnogo važniji od sposobnosti predvidjanja dogadjaja, ili bilo kojeg drugog uvjeta.

Puno nas ima sposobnost prepoznati vrijednost u određenim ligama, bilo po nekakvom feelingu koji smo stekli s vremenom ili po nekakvom donosenju zakljucka na temelju statitstičkog modela / vjerojatnosti. Ali kada si jednom otkrio da je nešto vrijedno klađenja, kako odrediti ulog kojim bi izvukao maksimum, a da istovremeno zaštitiš svoj obrtni kapital?

Što je tvoj obrtni kapital?

U suštini, tvoj obrtni kapital je iznos koji si voljan da riskirati u klađenje. Bitno je da počneš sa obrtnim kapitalom koji će ti dozvoliti da se kladiš tako da imaš konstantan rast prihoda. Kad se sve zbroji i oduzme - trebaš razmišljati dugoročno, a ne rizično. Počni od malog i gradi. Strpljenje. To je ključ uspješnog klađenja.

Koliko treba uložiti pri svakom klađenju - taktika "konstantnog postotka"

Postoje mnoge i raznolike taktike ulaganja koje su moguće i koje su se koristile u uspješnom sportskom klađenju. Tako da pravog odgovora na to nema. Prva taktika je da držiš konstantan postotak svog obrtnog kapitala pri svakom klađenju. Pretpostavka je da ovaj metod štiti kladioničara od toga da izgubi čitav svoj obrtni kapital jer se ulog smanjuje ukoliko se i obrtni kapital smanjuje. Dakle, iako su šanse za to male, posle 33 uzatopna gubitka, ako ulažete svega 5% od svog obrtnog kapitala od, recimo, 1000 eura, ostalo bi ti 200 eura. Uglavnom, ova taktika podrazumeva da imaš jednaki ulog pri svakom klađenju i jednake kvote pri svakom klađenju i ulažeš uvijek ISTI postotak banke, dakle konstantnih 5% bez obzira da li ti banka iznosi u ovom trenutku 600 eura ili 1600 eura.

E sad je pitanje, da li bi zaista uložio isti postotak na favorita na kvotu 1.70 kao i na outsajdera na kvotu 3.50? Da li svaki favorit sa kvotom 1.70 ima po tebi bas jednake sanse za pobjedu? Možda, ali teško da je tako.

Taktika konstantnog postotka, iako nudi dobar menadžment obrtnog kapitala, ne uspijeva da prepozna vrijednost kao ključni dio uspešnog taktiziranja. Takva taktika, moglo bi se reći, ti daje mogućnost kako da najpametnije gubiš svoj novac.

Taktika "uzmi kvote u obzir"

Ova metoda je slična taktici konstantnog postotka, uz napomenu da uzima u obzir kvote koje se nude za određeni meč. Tako na primer, ulažeš 5% od ukupnog obrtnog kapitala 1000 eura, tj. standardnih 50 eura za 1 bet. Ako se kladiš na kvotu 2.00, iznos ostaje 50 eura, ali ako se naprimjer kladiš na kvotu 11.00 tj na autsajdera, taj iznos postaje 5 eura.

To se da izračunati ovako:
(1000 * 0.05) / (11.00 -1) = 5

Ovo funkcionira sasvim fino kada se kladiš na outsajdera, ali što ako hoćemo igrati na favorita sa malom kvotom? Ako ulažeš 5% bilo kog obrtnog kapitala, klađenje na kvotu 1.05 bi značilo da ulažeš čitav svoj obrtni kapital. Mi nikada ne bismo preporučili da kladiš bilo koji iznos sa kvotom 1.05 na favorita, a kamoli čitav obrtni kapital, ali ograničenja ove taktike moraju biti jasna, jer ona još uvijek ne uzima u obzir prepoznatu vrijednost izvjesne ponude za klađenje.
Pinnacle