VPN
Best VPN Service
Menadzment kapitala za kladjenje (part 2)
editor objavljuje 19.01.2016. u 20:09
Savjeti
33852
Kelijev kriterij

Iako još uvijek ima svoje kritičare, Kelijev kriterij je položio test vremena, s obzirom da je stvoren sredinom 1950-ih. U suštini, ova metoda uzima u obzir vjerojatnost da će određeni tim ili igrač pobijediti, kao i vrijednost kvota koje su ponuđene - a povezane su sa tom vjerojatnosti. Ovakva vrijednost se često spominje i kao procijena rizika.
Kelijev kriterij predlaže veća ulaganja, ovisno od isplativosti, ali također znači i da moraš svaki put uzeti u obzir vjerojatnost datog ishoda.

Vrijednost (ili procjena rizika) računa se jednostavno:

Vrijednost = (% vjerojatnosti puta decimalna kvota) minus 100%

Razne vrste Kelija

Postoji puno izmjena na Kelijev kriterij koje su unesene tokom godina, i premda osnova ostaje ista, svaka nova izmjena metode nudi svoje uvide.

- Full Kelly

Iako je ova metoda dokazana, Full Kelly može biti divljačka vožnja tvog kladioničarskog iskustva i možda predlaže riskatne iznose tvojih uloga. Opušteno može da preporuči ulog od čak 50% tvog ukupnog obrtnog kapitala, što može smanjiti tvoj obrtni kapital drastično, i to za vrlo kratko vreme. Sa druge strane, par dobitaka može podići tvoj kapital u nebesa.

Računa se ovako:

Postotak obrtnog kapitala koji ulažeš = Procijena rizika podijeljena sa (kvota minus 1)Npr. Sa procenom rizika od 20% i kvotom 2.40 i kompletnim obrtnim kapitalom od 1000 eura, Full Kelly bi predložio ulog od 143 eura, ili drugim riječima, 14.3% tvog obrtnog kapitala.

- Razlomački Kelly

Ovo je jednostavna i konzervativna izmjena Full Kelly metoda gde ulažeš samo određeni dio predloženog uloga. Ovo može biti na primer 50%, poznatiji kao Polu-Kelly, 25% ili Četvrt-Kelly ili bilo koji drugi postotak koji bi opušteno stavio. Iako bi intuicija rekla da bi ovakav postupak smanjio tvoje dobitke u skladu sa postotkom koji odabereš, može se pokazati da je razlomački Kelly zapravo isplativiji od Full Kelly metode, gledajući dugoročno.

- Konstantni Kelly

Ovaj je isti kao i Full Kelly metoda, ali umjesto da predlaže postotak različite visine, on predlaže konstantan postotak. Tako na primjer, umesto da predlaže 15% smanjenog ili povećanog kapitala, on predlaže 15% konstantne cifre.

- Puno oklada istovremeno

Jedna od mana Kelijevih metoda je situacija u kojoj hoćeš igrati više utakmica istovremeno. Recimo da imaš 4 utakmice na koje se želiš kladiti, a koje se igraju istovremeno. I što ako je preporučen postotak obrtnog kapitala za Utakmicu A 25%, za Utakmicu B 35%, za Utakmicu C 35% i za Utakmicu D 40%? To bi ukupno zahtijevalo ulog od 135% tvog obrtnog kapitala, što je očigledno nemoguće. Jedino rješenje ovog problema bi bilo da prilagodiš postotke proporcionalno tako da možeš da uložiš 100% obrtnog kapitala. Utakmica A bi tada postala 19%, jer je to 25% od 135%, i tako dalje. Velika mana sa ovim je prije svega to da opet ulažeš svih 100% svog kapitala na 4 utakmice koje bi, naravno, sve mogle izgubit, a druga je ta da ne daješ istu vrednost od 25% opkladi samo zato što je natrpan dan utakmicama (jer u ovom slučaju 25% postaje 19%), što bi svakako uradio da se kladiš samo na nju.

I što je pisac želio reći?

Nekakva preporuka bi bila 10% razlomačkog Kelly-a. Ovo ti omogućava da zaštitiš svoj obrtni kapital, a da istovremeno kombiniraš i kladiš se na više utakmica svakodnevno.

Ako imaš obrtni kapital od 5000 kuna i kladiš se na ekipu sa kvotom 2.60 , sa procjenom rizika 50%, predlažem da izračunaš koliko treba uložiti na sljedeći način:

(Obrtni kapital * Izabrani postotak) * (Procjena rizika podjeljena sa (Kvota - 1))

ODNOSNO:

(5000 * 10%) * (30% / 1.60)(500) * (18.75%) = 93.75

Premda je dosta strategija za menadžment obrtnog kapitala u opticaju, Razlomački Kelly mi se čini najbolji, jer uzima u obzir kvote koje se nude, vjerojatnost procjenjenu za ekipu ili igrača da će dobiti i rezultat vrijednosti koji preporučuje iznos uloga koji se stavlja što će optimizirati vrijednost bez rizika za tvoj obrtni kapital i prebrzi kraj tvoje kladioničarke karijere.
Pinnacle