VPN
Best VPN Service
Napredna statistika NHL-a
editor objavljuje 05.10.2015. u 16:44
Savjeti
43791
Naravno, svi znamo za osnovne statisticke pojmove u NHL-u, pocevsi od prosijeka broja udaraca u okvir gola, postotak obrane golmana, postotak realizacije powerplaya itd...

Medjutim, vecina ljudi nije upucena u dvije vrlo bitne statisticke stavke, koje mozda govore i vise od svega gore nabrojanog. Ime im je Corsi i Fenwick. Corsi je dobio ime po golmanu koji je igrao 79-80 u Edmontonu a zavrsio kao trener golmana u Buffalo, te je ujedno i razvio navedenu metricku kategoriju. Fenwick je dobio ime po poznatom bloggeru.

Uglavnom - Corsi i Fenwick su nastali iz potrebe da se metrickim sustavom zornije prikaze nacin / kvaliteta / tok igre pojedinih momcadi, bilo u pojedinacnim tekmama, pojedinacnim dijelovima sezone ili cak kroz cijelu sezonu.

Corsi = udarci prema golu + promaseni udarci prema golu + blokirani udarci
Fenwick = udarci prema golu + promaseni udarci prema golu

Bitno je napomenuti da se navedena statistika racuna samo za dijelove utakmica gdje su obje momcadi sa jednakim brojem igraca na ledu (dakle 5v5, 4v4)! Zašto? Zato jer se otprilike 80% tekme (po nekoj statistici) igra sa even-play situacijom, ali preostalih 20% gdje je jedna od momcadi u powerplayu, lupat ce se po golu koliko moze.

Svatko tko je gledao NHL tekmu zna da u onu obicnu statistiku "shots on goal" ulaze samo golovi + obrane vratara, a sve sto prozuji milimetar lijevo ili desno se ne prikazuje. Upravo zato su tu Corsi i Fenwick. Primjetili ste da je jedina razlika medju njima sto Fenwick ne zbraja blokirane udarce, to je zato jer se za blokirane udarce podrazumijeva "special skill" tako da je vrlo lako oduzeti ove dvije stavke jednu od druge i vidjeti angaziranost momcadi u obrani.

Takodjer je sasvim logicno iscitati iz navedene 2 statistike, koja momcad prevladava sa kontrolom puck-a, gradjenjem igre, koliko momcad provodi vremena u ofenzivnoj zoni, a to je - naravno - ona momcad kojoj je Corsi veci.

Kao i u svakom sportu, i u hokeju se dogadja da momcad jednostavno nema srece. Moze biti u velikom plusu sto se tice Corsi statistike u tekmi, pa da je opet izgubi. Ali u tom slucaju se to moze i iscitati iz brojeva i dobiti jasnija slika stvarnog stanja, umjesto samo krajnjeg rezultata (poraza).

Sudeci prema poznatom bloggeru Wilsonu, Corsi bi se trebao za vecinu momcadi vrtiti izmedju 40 i 60. Ona momcad koja ima navedenu vrijednost preko 55 se svrstava u elitne momcadi. Količina realizacije udaraca na gol (naravno ne u obicnoj "shot on goal" statistici) i postotak obrana iste te momcadi bi se prema statistici zvanoj PDO (koja je zbroj jedne i druge kategorije) trebala kod svake momcadi vrtiti oko vrijednosti 100. Wilson kod analize teorije, napominje da momcad ciji PDO prelazi 100 mozemo smatrati momcadi koja je imala dosta srece u prethodnim tekmama. Cistom statistikom, ako ta brojka drasticno prelazi 100, logicno je za ocekivati da ce vremenom tendencija te brojke (odnosno u ovom kontekstu "kolicina srece") ici prema dolje.

Dio clanka je preuzet sa stranice Pinnaclesports
Pinnacle