VPN
Best VPN Service
Neki od najvećih trenutaka u povijesti Olimpijade
editor objavljuje 01.08.2016. u 12:44
Savjeti
29464
- 1976, dok je imala svega 14 godina, Nadia Comaneci (Rumunjska gimnasticarka) je prvi put u povijesti dobila "savrsenih 10" odnosno najveći mogući score od svih sudaca. Nakon toga je postala svjetska zvijezda i heroina komunizma u Rumunjskoj.

- 1976 je princeza Anna postala prva članica Kraljevske obitelji Velike Britanije koja se natječe na Olimpijskim igrama. Bila je dio eventa od 3 dana u Montrealu i nakon lošeg pada s konja je dobila potres mozga.

- 1936 je Jesse Owens, crnoamerički sprinter, upisao povijest usred Berlina gdje su maltene nacisti držali Olimpijadu. Osvojio je 4 zlatne medalje - u sprintu na 100 m, skoku u dalj, trčanje na 200m i štafeti 4 x 100m. Time se narugao ideologiji nacizma i čistoj rasi.

- Svega 10 tjedana prije nastupa na Olimpijadi u Barceloni, Silken Laumann (Kanadska veslačica) je imala katastrofalnu ozljedu noge. Nakon 6 tjedana mirovanja je došla nazad na vodu, i to je sa invalidskih kolica sjedala u čamac. Nije mogla hodati bez boli. Nakon 4 operacije unutar tih 6 tjedana i lječenja slomljenog zgloba je došla do samog kraja i osvojila bronzu, te postala nacionalni heroj u Kanadi.

- Shaul Ladany je Izraelski atletičar koji je 1972. godine postavio svjetski rekord u brzom hodanju, a taj rekord stoji i dan danas. Važno je za spomenuti da je Shaul preživio djetinjstvo u koncentracijskom kampu Belsen i teroristički napad na Izraleski olimpijski tim.

- Florence Griffith, američka sprinterica je na Olimpijadi u Seulu 1998. godine postala prva žena koja je osvojila 4 različite zlatne medalje: 100m sprint, 200m sprint, štafeta 4 x 100m i štafeta 4 x 400m. Neki od tih rekorda stoje i dan danas.

- Na olimpijadi 1968. u Meksiku, svijet je gledao horor uživo kad je Australskom trkaču Ron Clarkeu (favoritu utrke na 10.000 metara) srce stalo i srušio se praktički pred samim ciljem. Tim doktora je odmah dotrčao do njega i uspjeli pokrenuti srce ponovo. Kasnije se ispostavilo da je cijeli događaj nastao radi nedostatka zraka zbog visoke nadmorske visine.

- 1992. godine je Lithuania koja je postala svježe neovisna država, uspjela kvalificirati svoju nacionalnu košarkašku momčad na Olimpijadu. Međutim, za sve troškove nije bilo novaca jednostavno. Gratefull Dead (rock band, za one koji ne znaju) je pripomogao sa skupljanjem novaca. Osvojili su bronzu i pokazali da je sve moguće.

- 1976. godine su 22 Afričke nacije bojktotirale Olimpijadu u Montrealu, iz razloga što je Novi Zeland sudjelovao na igrama. Razlozi su bili politički, a ovo je obilježeno kao prvi (od ukupno nekoliko) bojkota Olimpijade koji se temelje na političkoj motivaciji.

- Zvučalo je kao velika šala, ali Jamajka je 1988. zbilja imala momčad za BOB na Olimpijadi. Zemlja u kojoj sunce sija 365 dana u godini i poznata je po plažama i svojevrsnoj kulturi - se nekako našla na Olimpijadi u natjecanju u BOB-u. Po momčadi je iz poštovanja snimljen i film "Cool Runnings".

- Zbilja nevjerojatan gaf skakača u vodu Grega Louganisa se dogodio u Seulu 1988. Išao je na spin unazad i kod odskoka (nešto što je radio valjda par milijuna puta) pred cijelim svijetom lupio glavom u dasku. Pomogli su mu da izađe iz vode, imao je opasan potres mozga, ali je eto nekako prošao preliminary round. Došao je do samog finala, ponovio identičan skok, osvojio gotovo savršen rezultat i zlatnu medalju.
Pinnacle