VPN
Best VPN Service
Osnove baseballa
editor objavljuje 14.03.2016. u 12:54
Savjeti
38530
Baseball je timski sport u kojem glavni odbranbeni igrač - bacač ili pitcher - nastoji baciti lopticu prema svom hvataču (catcher), dok napadački igrač - udarač ili batter - tu istu lopticu pokušava udariti palicom i izbaciti je van tačno označenog područja kako bi postigao jedan ili više bodova. Igra je razvijena u SAD od prijašnje igre bat-and-ball igrane u Velikoj Britaniji, i postala je nacionalni sport SAD-a. Bejzbol je prilično popularan u SAD, Kanadi, karipskim i pojedinim latinoameričkim zemljama te u Japanu.

Od svih bejzbol natjecanja najpoznatija je američka profesionalna liga poznata kao Major League Bejzbol (MLB) koja okuplja nekoliko desetaka klubova podijeljenih u dvije podlige - Američku i Nacionalnu. Pobjednici te dvije lige na kraju sezone igraju finale koje se zove World Series.

Korijeni Bejzbola

Očitu evoluciju bejzbola iz drugih bat-and-ball igara je teško otkriti. Ipak, uglavnom većina se slaže da je moderni bejzbol u Americi razvijen iz mnogih Britanskih igara poput roundersa i kriketa. Dokazi prvog spominjanja ovog sporta datiraju još iz 1744. godine iz knjige, Britanskog izavavalaštva, "A Little Pretty Pocket-Book" od John Newbery. Ona sadrži ilustraciju nekoliko momaka koji igraju "base-ball" i kratki opis sporta. Alexander Cartwright je učestvovao u sastavljanju i izdavanju rane liste pravila, 1845. godine (tada nazvana "Knickerbocker Rules") da bi izašao u susret zahtjevima več popularnog sporta. Današnja pravila bejzbola su evoulirala iz ove liste pravila.

Pravila

Bejzbol je igra između dvije momčadi sa po devet igrača koje vodi menadžer, a igra se na ograđenom igralištu pod nadzorom jednog ili više sudaca. Cilj obje momčadi je pobjeda, a pobjednik je ona momcad koja na kraju utakmice osvoji više runs-a (bodova). Bodove može osvajati samo momčad koja se nalazi u fazi napada, dok momčad koja se nalazi u odbrani nastoji izbacivanjem trojice napadača doći u fazu napada.

Igralište

Igralište ima oblik lepeze u čijem vrhu se nalazi home base (kućna baza). Infiel je dio igrališta koji ima oblik kvadrata u čijim se vrhovima nalaze baze: Home base (kućna baza), first base (prva baza), second base (druga baza) i third base (treća baza). Udaljenost između baza iznosi 27,45 m. Pitchers mound je brdašce koje se nalazi u sredini infielda. Na njemu se nalazi pitchers plate (tanka pravougaona ploča od gume) koji je od vrha kućne baze udaljen 18,30 m. Outfield je dio igrališta između foul linija, a faul linije su produžeci stranica infielda između kućne i prve baze, odnosno kućne i treće baze. Infield i outfield ukljucujući i foul linije, čine Fair Territory (fer teritorij), dok je ostalo područje Foul Territory (faul teritorij).

Igra

Utakmica ima 9 inninga. Inning (izmjena) je dio utakmice u kojem obje momčadi sudjeluju u fazi obrane i napada. U prvoj je polovici inninga domaća momčad u odbrani, a gostujuća u napadu, dok je u drugoj polovici gostujuća momčad u odbrani, a domaća u napadu. Momčad se nalazi u u fazi obrane kada su svi njeni igrači s bejzbol rukavicama raspoređeni u igralištu po svojim pozicijama. cilj momčadi u odbrani je da izbacivanjem trojice napadača dođe u fazu napada jer se bodovi (runs) osvajaju samo u napadu. Cilj momčadi u napadu je da osvajanjem prve, druge, treće i kućne baze, dakle optrčavanjem sve četiri baze osvoji run (bod). Momčad se nalazi u fazi napada kada njeni igrači jedan za drugim po unaprijed utvrđenom redoslijedu (Line up-u) izlaze na udaranje, dok ostali igrači svoj red čekaju na klupi. Nakon što dođe na red svih devet igrača, ponovo počinju od prvog u line up-u.

Pojmovi

Balk je nedozvoljeni pokret pitchera kada su jedan ili više trkača na bazama, u tom slučaju trkači mogu napredovati za jednu bazu.

Ball je pitch koji nije prošao kroz strike zonu i na kojeg udarač nije zamahnuo.

Base je jedno od četiri mjesta koja mora dotaknuti trkač u nastojanju da osvoji bod.
Base on balls je nagrađivanje prvom bazom udarača koji je propustio četiri loptice bačene izvan strike zone.

Batters box je područje u kojem udarač mora stajati za vrijeme udaranja

Bunt je udarena loptica na koju udarač nije zamahnuo, već je namjerno postavio palicu kako bi lopticu samo spustio u polje.

Cathers box je područje u kojem se catcher mora nalaziti dok pitcher ne baci lopticu.

Dead Ball je loptica izvan igre zbog legalno nastale privremene odgode igre.

Double Play je igra obrane u kojoj su izbačena dva napadača u jednoj neprekinutoj akciji, ukoliko nema pogrešaka (errors) između izbacivanja.

Fair Ball je udarena loptica koja se zaustavila u fair teritoriji između kućne i prve baze ili između kućne i treće baze, ili ona loptica koja je najprije pala u fair teritoriju iza prve ili treće baze, ili ona loptica koja je, dok je na ili iznad fair teritorije, dotakla suca ili igrača, ili ona loptica koja je, dok je bila iznad fair teritorije, izašla u letu izvan igrališta.

Fly Ball je loptica koja je udarcem upućena visoko u zrak.

Force Play je igra u kojoj trkač gubi pravo na bazu (mora osloboditi bazu) jer je udarač postao trkač.Foul Ball je udarena loptica koja se zaustavila u foul teritoriji između kućne i prve baze ili kućne i treće baze, ili ona loptica koja je prošla pored prve ili treće baze po ili iznad foul teritorije, ili ona loptica koja je najprije pala u foul teritoriju iza prve i treće baze, ili ona loptica koja je, dok je na ili iznad foul treitorije, dotakla suca, igrača ili neki objekt koji nije prirodna podloga.

Ground Ball je udarena loptica koja se kotrlja ili odskače po zemlji.Illegal Pitch je pitch izbačen prema udaracu dok pitcher nema kontakt osnovne noge (pivot foot) s pitchers plate-om, ili onaj pitch koji je izveden s očitom namjerom da se udaraca uhvati van ravnoteže.

Infiel Fly je fair loptica (ne uključujući line drive ili pokušaj bunta) koju infielder može uhvatiti s redovnim naporom, kada su zauzete prva i druga baza, ili prva, druga i treća baza, a prije nego su dva out.Inning je dio utakmice u kojem su se momčadi izmijenile u odbrani i napadu i u kojem su izvedena tri put out-a za svaku momčad.

Live Ball je loptica koja je u igri.

Line Drive je udarena loptica koja ide oštro i direktno od palice do odbrambenog igrača bez da dotakne zemlju.

Out je jedno od tri potrebna izbacivanja igrača momčadi u napadu.

Pitch je loptica bačena udaraču od strane pitchera.

Play je naredba dana od strane suca da se započne igra ili da se nastavi igra nakon dead ball-a.

Run (Score) je bod osvojen od strane napadača koji je napredovao od udarača do trkača i dotaknuo prvu, drugu, treču i kućnu bazu tim redoslijedom.

Run-Down je akcija obrane u pokušaju da izbaci trkača između baza.

Safe je izjava suca da je trkač osvojio bazu.

Set Position je jedan od dva dozvoljena stava za pitchera.

Squeeze Play je izraz kojim se označava akcija u kojoj momčad, s trkačem na trećoj bazi, pokušava tog trkača pomaknuti na kućnu bazu tj. osvojiti bod na bunt.

Strike je dozvoljeni pitch kojeg je kao takvog zvao sudac, koji:

- je udarač zamahnuo i promašio,
-  udarač nije zamahnuo, ako je bilo koji dio loptice prošao kroz bilo koji dio strike zone,
- je udarač udario u foul teritoriju sa manje od dva strike-a,
- je buntom odigran u foul teritoriju,
- dotakne udarač prilikom njegova zamaha,
- dotakne udarača u letu u strike zoni
- foul tip.

Strike Zone je prostor iznad kućne baze kod kojeg je gornja granica određena vodoravnom linijom u visini sredine između vrha ramena i vrha hlača, a donja granica vodoravnom linijom u visini koljena. Strike zona treba biti određena kad udarač zauzme stav u pripremi zamaha na bacačevu lopticu.

Tag je akcija odbrambenog igrača u kojoj on dotiče bazu svojim tijelom dok sigurno i čvrsto drži lopticu u ruci ili rukavici; ili u kojoj dotiče trkača lopticom, odnosno rukom ili rukavicom u kojoj je loptica, dok lopticu drži sigurno i čvrsto u ruci ili rukavici.

"Time" je izjava suca o dozvoljenom prekidu utakmice, za vrijeme kojeg je loptica mrtva (dead ball).

Triple Play je igra obrane u kojoj su izbačena tri napadača u jednoj neprekinutoj akciji, ukoliko nema pogrešaka između izbacivanja.

Wild Pitch je takav pitch koji je toliko visoko, nisko ili u stranu od kućne baze da ne može biti uhvačen redovnim naporom catchera.

Wind-up Position je jedna od dva dozvoljena stava za pitchera.
Pinnacle