Betfair
WilliamHill
VPN
Best VPN Service
Osnove baseballa - obrana
editor objavljuje 19.03.2016. u 20:31
Savjeti
33318
Prosli smo korijene, povijest, osnovna pravila i hrpu pojmova u prvom dijelu clanka pod imenom Osnove baseballa a u nastavku smo detaljno obradili i napad te razne situacije i pravila koja se tiču napada u članku Osnove baseballa - napad i dosli smo do jos jednog (i posljednjeg u ovom serijalu) vrlo bitnog dijela a to je obrana.

Momčad u obrani nastoji izbacivanjem trojice napadača (udarača ili trkača) doći u fazu napada u kojoj će moći osvajati bodove. U obrani se ne osvajaju bodovi. Momčad ima devet igrača, pa ih je tako i devet u obrani. Oni su raspoređeni prema redosljedu po kojem će izlaziti na udaranje kada dođu u napad. Uspjeh obrane ponajviše ovisi o pitcheru. pitcher je igrač obrane koji baca loptice udaračima. O brzini i preciznosti njegovih bacanja, izmjeni vrsta loptica koje baca (npr. fast, slider, change....) i izmjeni lokacije loptica (npr. vanjska i niska, unutarnja i visoka...), ovisi uspjeh udarača. Svaka momčad mora imati barem pet pitchera, a MLB (Major League Bejzbol) momčadi imaju i više od deset pitchera.

Pitcher baca loptice catcheru koji zbog opasnosti okrznutih loptica ili loptica bačenih u zemlju mora nositi zaštitnu opremu koja se sastoji od štitnika za noge, prsluka, štitnika za vrat, maske i kacige. Mozda u pocetku zvuci pretjerano ali vjerujte da ne želite da vas bilo što od 100 milja na sad pogodi. Catcher daje znakove pitcheru i vodi momčad u obrani.

Ostali igrači u obrani dijele se na infieldere i outfieldere.

Infielder je igrač u infieldu (osim pitchera i catchera još su četiri infieldera: igrač prve baze (first baseman ili 1B), igrač druge baze (second baseman ili 2B), igrač treće baze (third baseman ili 3B) i međubazni igrač (shortstop ili SS)).

Outfielder je igrač u outfieldu (trojica: lijevi vanjski (left fielder ili LF), srednji vanjski (center fielder ili CF) i desni vanjski (right fielder ili RF)).

Dozvoljeno je da igrači u odbrani mijenjaju pozicije i do nekoliko puta iako će to najviše biti jednom za vrijeme jedne utakmice, jer su igraći pripremljeni za određene pozicije.

Momčad u odbrani nastoji izbacivanjem tri protivnička napadača doći u fazu napada u kojoj će moći osvajati bodove. Igrači u odbrani su raspoređeni po svojim pozicijama u igralištu i imaju bejzbol rukavice koje im olakšavaju hvatanje loptice.
Pinnacle