Betfair
WilliamHill
VPN
Best VPN Service
Osnove NFL-a
editor objavljuje 05.12.2015. u 14:14
Savjeti
56093
Cesto spominjem NFL a vidim da su i pickovi o NFL-u ovdje aktivni, a zapravo malo ljudi zna cak i same osnove tog sporta, pa je smisao ovog clanka upoznavanje sa sportom.

NFL (National Football League) je najveća i najpopularnija liga američkog nogometa na svijetu. Liga je osnovana 1920. godine, a popularnost stiče u 60-im godinama. U NFL-u postoje 32 ekipe koje su podijeljene u dvije divizije, američku (AFC) i nacionalnu (NFC) konferenciju. Svaka konferencija se dijeli na 4 divizije, a u svakoj diviziji igraju po 4 ekipe.

U toku regularne sezone svaka ekipa igra 16 utakmica u 17 tjedana, a 6 najboljih momčadi iz svake konferencije ulazi u doigravanje tj. play-off. Dvije najbolje momčadi iz svake konferencije igraju veliko finale poznato kao Super Bowl, koji je jedan od najgledanijih sportskih događaja u svijetu.

Da bi odbrana zaustavila napad koji nastoji osvojiti što više yardi (prostora), ona mora oboriti igrača sa loptom čim prije. Svaka ekipa ima na raspolaganju 54 igrača, za jednu utakmicu mogu se prijaviti 45, a na samom terenu ekipa broji 11 igrača. Tim koji ima posjed lopte je u napadu i cilj je trčanjem ili dodavanjem donijeti loptu u protivničku ”end” zonu (sto se zove touchdown) ili šutiranjem lopte između dviju vratnica tj. da zabiju gol (sto se zove field goal). Postoje 2 osnovne vrste napada, a to su pass i rush. Rush je probijanje protivnicke obrane trcanjem, a pass je dodavanje lopte koje vrsi igrac na poziciji quarterbacka. 

Ako u četiri napada momcad ne uspije preći 10 yardi napad gubi posjed lopte. Drugi tim nastoji zaustaviti napadački tim i natjerati ga da im prepusti posjed lopte. Nakon što napad postigne gol ili izgubi loptu uloge se mijenjaju. U slucaju da je tekma pred samim krajem i ocajnicki i nakon 4 pokusaja momcad zeli osvojiti tih 10 yardi za nastavak napada, mogu uvijek pokusati konverziju "4th down" ali ukoliko u tome ne uspiju, onda na toj poziciji na terenu - napad pocinje protivnicka momcad. Tako da je to vrlo rizican potez / pokusaj i preporucuje se samo u ocajnim situacijama.

Sama utakmica počinje početnim udarcem sa linije koja označava 30 yardi polovine terena obrambene ekipe, i ta obrambena ekipa ispucava loptu unutar određenih granica protivnickog dijela terena, koje za početak neću objasnjavati jer bi bilo prekomplicirano za pocetnike. Određeni igrač iz napadačke ekipe nastoji uhvatiti loptu i trčanjem osvojiti što više jardi. Mjesto na kojem je ovaj napadač zaustavljen je mjesto sa kojeg napadački tim započinje svoj napad.

U američkom nogometu napredak se mjeri ujardima (1 yard = 91,44 cm). Svaka akcija započinje izvođenjem ”snapa”, gdje vođa napada šifrirano najavljuje određenu akciju, a igrač ispred njega, centar, dodaje mu loptu kroz noge, a onda je vođa napada može baciti, uručiti ili sam trčati sa njom. Dva su načina za osvajanje prostora, probijanjem (run) ili dodavanjem (pass). Sa druge strane odbrana hvatanjem i obaranjem igrača sa loptom nastoji zaustaviti protivnički napad.

Sama utakmica je podijeljena na četiri perioda od po 15 minuta. Pauza izmeđe prve i druge, te treće i četvrte četvrtine je 2 minute, dok je na poluvremenu 12 minuta. Napad ima 40 sekundi za pripremu svake akcije. Ako se utakmica završi neriješenim rezultatom u regularnom vremenu, onda se igra produžetak od 15 minuta u kojem vrijedi pravilo zlatnog gola.

Svaki tim ima tri postavke. To su napad, odbrana i specijalni tim. Napad je u igri kad je tim u posjedu lopte, a odbrana kad je protinik u posjedu lopte. Specijalni tim ulazi kada se izvode udarci nogom, znaci ispucavanja (nakon 4 neuspjesna pokusaja za osvajanje 10 yardi) ili pokusaj field goal-a.

Uz malo znanja engleskog, opširnije o temi možete pročitati ovdje:


Pinnacle