Betfair
WilliamHill
VPN
Best VPN Service
Prednost domaceg terena u NBA tekmama
editor objavljuje 23.12.2016. u 08:23
Savjeti
27553
Postoji razlog zasto NBA momcadi "ne staju" kod faktora kad osiguraju playoff, nego zele osigurati i prednost domaceg terena. Kad zbrojimo sve NBA sezone u povijesti i sve NBA momcadi u povijesti, brojka oko dobivenih domacih utakmica se krece otprilike oko 60 posto, s tim da su tu i one najgore momcadi, sa samog dna lige. 

Samim time je nemoguce zanijekati da prednost domaceg terena zapravo postoji. Medjutim, drugo je pitanje - koliko je ono zapravo vazno?

Kazu da najbolji madjionicari ne otkrivaju svoje trikove - parelelno s tim, i u NBA-u domaci teren ima odredjenu skrivenu magiju. Izmedju ostalog se momcadi sluze i malim, mozda prljavim trikovima - navodno se gostujucim momcadima daje (pre)hladna voda, gotovo svaka momčad ima "univerzalnu" temperaturu koja se održava u dvorani i stvari poput toga. Nisu to velike stvari, ali kad se zbroji nekoliko tih sitnica, vjerojatno mogu iritirati. Denver npr igra na vecoj nadmorskoj visini, 29 drugih momcadi je nauceno na drasticno nizu nadmorsku razinu, odnosno svaka gostujuca tekma u Denveru pomalo izbaci protivnike iz takta.

Jos jedan bitan faktor koji se cesto previdi, je kad momcad igra nekoliko domacih utakmica za redom. Drugaciji je ritam, drugaciji je odmor, kad si nekoliko dana za redom u domacoj dvorani i ne moras putovati, seliti se svaku vecer u drugi hotel, na drugi avion. I to te pomalo izbaci iz takta.

Napravljena je analiza momcadi sto se tice domacih i gostujucih statistika, kroz godine i dobiveni su zanimljivi podaci: Sto se tice ukradenih lopti, ista momcad ima kod kuce statistiku za 0.12 poena bolju. Izgubljene lopte su na domacem terenu 0.43 poena manje. Napadacki skokovi su 0.45 a defenzivni 1.45 poena bolji kod kuce, sut za 2 poena je 1,5 posto bolji, za 3 poena 0,5 posto bolji i radi se 1 faul manje kod kuce nego u gostima. Sve su to mizerne sitnice, ali kad se zbroje, sve skupa vrijede nekoliko poena.
Pinnacle