VPN
Best VPN Service
PSIHA - glavni neprijatelj kladionicara
payingsafer objavljuje 16.11.2013. u 16:45
Savjeti
110653

Mota mi se ova tema po glavi već neko vrijeme, pa bi bio red da je prenesem na "papir". Dosta sam u zadnje vrijeme pričao sa bookmakerima, i nekim jačim igračima, i psihologija igrača se uvijek nametala kao glavni uzrok neuspjeha. Sebe smatram uspješnim kladioničarom, uostalom to mi je i glavni izvor prihoda posljednjih 8 godina, ali kad iskreno pogledam istini u oči, i ja sam zbog psihologije izgubio gomilu novaca. Psihologija kladioničara je jedna dosta široka tema, ovdje ću samo obraditi ono što je po meni jako bitan dio - mijenjanje visine uloga!

Postoji gomila "money managemenata", ili po naški - upravljanja ulozima, ali za potrebe članka ću uzeti onaj sa igranjem na fiksni ulog. Po čistoj matematici, i zakonu velikih brojeva, ako 10 godina igrate samo over/under na košarci (uzimam košarku, jer su tečajevi na over/under 1,90-1,90 u većini kladionica), i to nasumičnim izborom, imat ćete 50% pogođenih singlova. Jednako kao i ja, jednako kao i netko tko nema pojma ni o pravilima košarke. To je zakon velikih brojeva. Po toj teoriji, nakon 10 godina igranja imat ćete yield od -5% (to je marža kladionica na 1,90-1,90 tečajevima). Sve što vi trebate, je da se malo više posvetite klađenju, skupljanju informacija i dignete svoju uspješnost na 52,7% i prelazite u plus. Na prvi pogled i nije toliko teško. U stvarnosti isto nije tako teško.

Koliko puta ste vidjeli na raznim stranicama tipstera yield od +5%, +10%, +20%? Gomilu puta. Pa opet, mogu vam iz prve ruke reći i da većina tih tipstera muku muči da bude u plusu. Zašto? Zato što papir ne prima emocije, papir bilježi čistu matematičku uspješnost, koju mnogi tipsteri imaju, ali nemaju psihu.

Sve ove pretpostavke od 52,7% uspješnih prognoza na over/under da bi bili u plusu, i yieldu od 2,3,4% drže vodu samo ako ulažete stalno jedan te isti iznos novca na oklade! Nije bitno da li je to flat stake ulog (pa na svaku prognozu ulažete 10 €), ili je to flat stake unit (pa vam svaki unit vrijedi 1€ pa je prognoza 6/10=12€). Ali da li točno tako igrate? Ili ste kao i ja, i kao i 99,9% igrača podlegli onom zovu da dižete uloge kad vas krene?

Ako imate niz od 10 uspješnih prognoza po tečaju 2,0 sa ulogom od 10€, vi ste uložili ukupno 100€ i u plusu ste 100€. Ako nakon toga izgubite sljedećih 7 prognoza, sa istim ulogom, imate sljedeću uspješnost:

10/17=58,82% uspješnosti

30 unita zarade na 170 uloženih=17,65% yield

i zaradu od 30€ na kraju.

Problem nastaje što nas 95% nakon 10 pogođenih parova pomisli da smo uhvatili Boga za bradu, i da smo nepogrešivi. Da smo provalili kladionicu, pronašli način lagane zarade, već počnemo maštati o novom autu, ljetovanju, penziji... Znate već, ako se kladite, sve to već znate :)

I većina nakon 10 pogođenih tipova diže ulog na 20€. Što se onda dešava ako imate seriju od 7 promašenih:

10/17=58,82% uspješnosti

-40 unita zarade na 240 uloženih=-16,66% yield

i gubitak od 40€ na kraju.Ono što najviše bode oči u ovom slučaju, je da ste i dalje statistički uspješan tipster. Ali ste u minusu.

Gdje griješimo?

Griješimo u tome što mislimo da će taj dobri niz vječno trajati. Zaboravljamo da je "crni niz" tu negdje iza kuta, i umjesto da se pripremimo za njega, dozvolimo si da nas emocije ponesu. Emocije treba isključiti iz klađenja, ako želite biti uspješni! Da, znam da je to moguće, kao i isključiti meso iz bureka, pa da svejedno ostane ukusan, ali treba probati!Što napraviti?Po mom mišljenju, postoje dva riješenja. Prvo bi bilo odrediti si fiksni ulog po uplati ili unitu za cijelu kalendarsku godinu, i NE MIJENJATI GA, ma šta se desilo. Ja igram nekako slično već par godina, sa fiksnim unitom po mjesecu, ali nakon dublje analize sam otkrio da griješim, kao i svi drugi. Znao sam imati sjajan mjesec, dići ulog idući, i sve izgubiti sa prosječnim mjesecom. 30 dana je prekratak period da bi se ulog mogao mijenjati, 365 dana je puno sigurnije! Odredite si ulog/unit, i držite ga se kao pijani plota! Ako ste dobar tipster, to će vas odvesti u plus!

Drugo riješenje bi bilo igrati "kontra mozga", i nakon par pogođenih tipova smanjivati ulog, a nakon par promašenih dizati. Upravo suprotno od onog što sad radimo, i zbog čega gubimo. Nisam zagovornik ove metode, ali ako već mijenjate ulog...

I za kraj jedna mala poučna priča iz stvarnog života o tome što igrači rade kad ih krene:

16.09.2004. je bio crni četvrtak za hrvatske kladionice (http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040919/novosti02.asp). Od 16 parova kupa UEFA, u čak 15 su pobjedili favoriti, ujedno u svim utakmica koje su imale tečaj ispod 2,0 (ono što većina kladioničara igra), i kladionice su pretrpile ogromne gubitke! Idući dan mnoge kladionice nisu imale novca za isplatu, prolongirale su isplate po par dana/tjedana, dok je Super Sport bio iznimka koja se potrudila baš svima isplatiti dobitke. U tom trenutku je Super Sport bio osrednja kladionica, koja je držala jedan manji/srednji dio tržišta, i borila se za igrače sa ostalim velikim imenima poput Sport Tipa ili PSK-a, ali vlasnik SS je prema nepotvrđenim informacijama digao kratkoročni kredit samo da bi mogao sve igrače odmah isplatiti. Taj potez mu se isplatio u iduća dva dana, jer su igrači masovno dizali uloge i po 100 puta u odnosu na svoje standardne uloge, i izgubili oko 60% novca koji su zaradili na samo jednom vikendu. Super Sport je vratio novce nazad, dobio povjerenje igrača kao kladionica koja uvijek isplaćuje. Danas SS drži oko 70-75% hrvatskog tržišta kladionica, i ima skoro monopol, a sve je počelo tog petka kad su se pobrinuli da igrači dobiju svoje isplate.

Neke druge kladionice nisu isplatile dobitke u petak, i samim time igrači nisu mogli ni izgubiti te dobitke za vikend.

A igrači? Većina ih je do ponedjeljka sve izgubila, jer su pomislili da su nepogrešivi, i digli su uloge. Da su nastavili igrati sa istim ulogom kao i dotad, imali bi novce za idućih par godina!

Naša psiha - zato su kladionice u plusu, a mi uglavnom nismo! Sjetite se toga sljedeći put kad pogodite par tipova zaredom!

Pinnacle