VPN
Best VPN Service
Rio 2016: Najludji Olimpijski sportovi iz proslosti
editor objavljuje 07.08.2016. u 11:53
Savjeti
30979
Prve moderne Olimpijske igre održane su u Ateni 1896. godine a otada su kroz njih su prošle mnoge sportske discipline od kojih se većina zadržala i do današnjih dana. No, bilo je i mnogo onih koji su bile potpuno besmislene, smiješne, a /neke i okrutne, koje su se održale, srećom, samo jednom.

Zasigurno jedna od najokrutnijih disiplina bilo je pucanje u žive golubove koje je održana na Pariškim igrama. Odabrali smo šest sportova koji su bili toliko besmisleni da se od njih, barem na Igrama, nakon nekog vremena ipak odustalo.

1. Pucanje u golubove


Oko 300 ptica je ubijeno na pariškim Igrama 1900. godine i to je bilo jedan jedini put da je na Olimpijskim igrama održano takvo natjecanje. Belgijanac Leon de Lunden koji je upucao 21 pticu ponio je naslov pobjednika. Već sljedeće godine žive ptice, srećom, zamijenjene su glinenim metama.

2. Plivanje sa preponama


U pariškoj rijeci Seine 1900. održano je plivanje od 200 metara s preponama u obliku stupova i brodova. Plivači su se morali pentrati preko prepreka i boriti sa snažnim riječnim strujama. Australac Fred Lane osvojio je zlatnu medalju i to je jedini put da je održano takvo natjecanje na Olimpijadi.

3. Potezanje konopaPovlačenje užeta održalo se na pet Olimpijskih igara od Pariza 1900. do Antwerpena 1920. (1916. je Olimpijada otkazana nakon izbijanja Prvog svjetskog rata). Dva tima svaki od po osam natjecatelja povlačila bi uže i pobjednik bi bio onaj tim koji bi uspio odvući suprotan tim dva metra u svom smjeru. Borba bi trajala pet minuta.

4. Skok u dalj za konjeJedan jedini put na pariškim Olimpijskim igrama održano je natjecanje konja u skoku u dalj. Belgijanac Costant van Langendonck osvojio je zlato nakon što je njegov konj Extra Dry prekočio 6,10 metara.

5. Penjanje po užetuPenjanje na uže održano je na pet Olimpijskih igara , od 1896. do 1932. godine. Sportaši su koristili samo svoje ruke za pentranje do 15 metara. Grk Nikolaus Andriakopoulos prvi je pobjedio u toj natjecanju no najvše se pamti kada je 1904. godine na Igrama u St. Louisu George Eyser uzeo naslov, jer se njegov podvig činio nevjerojatnim. Imao je, naime, jednu drvenu nogu.

6. Skok u vis s mjesta

Ovo natjecanje održavalo se na Olimpijskih igrama od 1900. do 1912. a gledalo se koliko visoko natjecatelji mogu skočiti iz stojeće pozicije. Američki natjecatelj Ray Ewry bio je pravi majstor u tome te je osvojio čak tri zlata, a najviši skok bio je 1.65 metara.

Dio članka preuzet je sa portala Telegram.hr.
Pinnacle