Betfair
WilliamHill
VPN
Best VPN Service
Sistemi za kladjenje: Fibonnaci
editor objavljuje 11.11.2015. u 15:11
Savjeti
45417

Ime je dobio po poznatom Leonardu od Pise – Fibonacciju, a radi se o progresivnom matematičkom sistemu jer se za veličinu uloga koriste brojevi tzv. Fibonaccijevog niza: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 i 34.

Fibonaccijev niz se dobije tako da se zadnja dva broja u nizu zbroje i tako se dobije sljedeći broj. 

Znaci niz pocinje sa 1.

1 + 1 = 2, pa niz izgleda: 1, 2

1 + 2 = 3, pa niz izgleda: 1, 2, 3

2 + 3 = 5, pa niz izgleda: 1, 2, 3, 5

3 + 5 = 8, pa niz izgleda: 1, 2, 3, 5, 8...

Niz je, očito, beskonačan. Međutim, za ovaj sistem se koristi samo prvih 8  brojeva niza, što znači da sistem u najgorem slučaju podnosi osam uzastopnih promašaja nakon čega se vraća na početak, i to iz samo jednog razloga - a to je minimiziranje one negativne strane martingale-a - zaštita od potpunog bankrota. Sistem funkcionira vrlo jednostavno. Svaki broj niza je jedna stepenica, pa sistem ima 8 stepenica. Nakon svakog promašaja se penje jednu stepenicu više, a nakon pogotka se spušta za dvije stepenice.

Kako je neki broj u Fibonaccijevu nizu zboj prethodna dva broja, tako nam pogodak na nekoj stepenici pokriva gubitke prethodne dvije stepenice (pa je to razlog zašto se kod pogotka spušta za dvije stepenice).Brojevi u nizu ovog sistema tj. stepenice predstavljaju unite za klađenje, a veličinu unita određujete sami ovisno o veličini banke i vašim sklonostima pri klađenju, ali se ne preporuča više od 2 – 3% banke.Ovo je sistem za opreznije kladitelje jer je mala mogućnost propasti, ali je također i zarada mala.

Na konkretnom primjeru možemo vidjeti kako to točno izgleda:

  1. Kladite se s ulogom od 1 unita sve dok ne izgubite. Tada se kladite s ulogom od 2 unita.
  2. Ako pobijedite s ulogom od 2 unita, tada se vraćate na 1. korak. Ako izgubite tada se kladite s ulogom od 3 unita.
  3. Ako pobijedite s ulogom od 3 unita, tada se vraćate na 1. korak. Ako izgubite tada se kladite s ulogom od 5 unita.
  4. Ako pobijedite s ulogom od 5 unita, tada se vraćate na 2. korak. Ako izgubite tada se kladite s ulogom od 8 unita.
  5. Ako pobijedite s ulogom od 8 unita, tada se vraćate na 3. korak. Ako izgubite tada se kladite s ulogom od 13 unita.
  6. Ako pobijedite s ulogom od 13 unita, tada se vraćate na 4. korak. Ako izgubite tada se kladite s ulogom od 21 unita.
  7. Ako pobijedite s ulogom od 21 unita, tada se vraćate na 5. korak. Ako izgubite tada se kladite s ulogom od 34 unita.
  8. Ako pobijedite s ulogom od 34 unita, tada se vraćate na 6. korak. Ako izgubite tada se vraćate na početak niza i kladite s ulogom od 1 unita.

Jedna od varijanti ovog sistema, koju naročito vole igrači s velikim ulozima i ljubitelji riskantnije igre, je da u slučaju pogotka se ne spuštate dvije stepenice nego samo jednu. Prednost ovoga je da se ovako bolje iskorištavaju pobjednički nizovi, pri čemu je zarada veća budući da se kladi s većim ulozima jer se sporije spuštate na početak niza. Negativnost ove varijante je da ukoliko pogađate manje od 50% i bez nekih velikih gubitničkih nizova ćete doći do kraja niza što će značiti i veliki gubitak.

Druga varijanta je da se nakon prvog pogotka vraćate za jednu stepenicu, a nakon drugog pogotka normalno za dvije stepenice. Na ovaj način se smanjuje mogućnost da dođete do kraja niza kao u prethodnoj varijanti.

Dio članka je preuzet sa www.pokusajpogodit.bloger.index.hr.

Pinnacle