VPN
Best VPN Service
Statistika i tjednici
editor objavljuje 23.02.2017. u 15:03
Savjeti
34813
Posjetiteljima zemaljskih kladionica uglavnom je zajednička loša navika klađenje preko statistike iz tjednika. Makar se tako može dobiti okvirni dojam o uspješnosti klubova u proteklom razdoblju, tu korist prestaje.

Proučavanje tablica, traženje nizova, gledanje kome što "treba". Veliki igrači, koji uplaćuju velik novac, se ne klade tako. Statistika je samo odraz onoga što se već dogodilo, a ne prognoza onoga što će se dogoditi. Osim toga, u svim dvokružnim nogometnim natjecanjima, kad prognozirate par Arsenal-Liverpool, u statistici te sezone ta utakmica još nije odigrana...i lako je moguće da će sutradan u novinama biti naslov "Prvi domaći poraz Arsenala u sezoni".

Statistika je posebno varljiva u nogometu, zbog malog broja poena, odnosno golova. Rezultat svih napora 22 igrača, 6 zamjena i dvojice trenera, rezultat svih dodavanja i pokušaja izigravanja protivnika tijekom 90 minuta svede se na – broj. Obično na 0:0, 1:0, 1:1 i 2:1. Nogomet se ne može opisati binarnim sustavom 1 – 0, odnosno "dali gol" ili "nisu dali gol". Statistika je samo finalni produkt onoga što se događalo na terenu. A taj finalni produkt od, recimo, 1:0, često bude plod jedne greške obrane, jedanaesterca, crvenog kartona, čudnog leta lopte ili pogrešne procjene suca. Gledali ste jučer Porto - Juventus, Porto nije pošteno prešao polovicu cijelu utakmicu, a ipak je držao 0-0 do nekakve 70-ete minute.

Na internetu se mogu pronaći puno korisnije statistike, npr. prosječan broj šuteva momčadi u jednoj utakmici ili postotak završavanja akcija golom. Ali tu već ulazimo u ono što i sami možemo vidjeti golim okom, npr. znamo da neki određeni klub jako dobro napada. Opet je poznavanje klubova bolje od čitanja statistike. Igračima na terenu stvarno nije važno da nastave niz pobjeđivanja s hendikepom ili da opet daju gol već u prvom poluvremenu - važna im je samo pobjeda. I do nje neće doći tako što će protivniku pokazati papir sa statistikom koja kaže da moraju izgubiti 2:0, nego će se morati pomučiti na terenu.

Kladite se samo na onaj sport i onu ligu koju stvarno poznajete. Potrebno je pratiti sve utakmice te lige, gledati što više TV prijenosa, čitati što se događa. Specijalizirajte se za jednu ligu, maksimalno dvije, a za ostale pokušajte naći nekoga tko zna o čemu priča.

Clanak je djelomicno preuzet sa www.oklade.net.
Pinnacle