Betfair
WilliamHill
VPN
Best VPN Service
Upravljanje gubitnickim nizom
editor objavljuje 10.12.2015. u 18:53
Savjeti
42273
Nolan Dalla je napisao dosta toga što se tice klađenja, dobar dio tih stvari je zapravo banalan (ako sjednes i razmislis o tome) ali neke od njih jednostavno ljudima ne padnu na pamet. Pa pocnimo;

- Sansa da ces iskusiti gubitnicku seriju raste

a) sto se duze kladis
b) sto vise imas oklada

Iz toga se moze zakljucitida kako vremenski okvir i frekvencija tvoij oklada raste, sansa za (losu, ali bas LOSU) gubitnicku seriju postaje sve veca.

Na primer, ako se kladis samo jednu utakmicu na dan naredne sljedece odredjeno vremensko razdoblje (recimo 2 tjedna), najvjerovatnije neces susresti nekoliko gubitnickih nizova - ili pak vecu gubitnicku seriju.Bazirano na 14 ukupnih oklada u periodu od dva tjedna, vecina kladionicara ce pogoditi ili promasiti izmedju 5 i 9 oklada. U stvari, oko 85 % svih kladionicara ce proci 5-9, 6-8, 7-7, 8-6 ili 9-5. Mali postotak ce proci 10-4 ili 4-10. Jos manji postotak ce proci 11-3 ili 3-11. A za 2-12, 12-2, 1-13, 13-1 su minimalni fragmenti. 

Svi tipsteri, bez obzira koliko dobri / iskusni bili, susrecu gubitnicki ciklus. Pitanje dakle nije "da li" ce se dogoditi, nego "kada" ce se dogoditi i koliko ce trajati. Iako profesionalni i polu-profesionalni tipsteri razumiju ove cikluse i prinudjeni su da prihvate neminovnost gubitka, to ne cini stvari laksim kada smou sred loseg niza. Nase dublje razumijevanje zakona matematike i verovatnoce izgleda da samo komplicira frustraciju.

- Pa, kako prezivjeti?

a) PRESTANI SE KLADITI

Postoje kladionicari koji napuste kladjenje kada pretrpe nekoliko gubitnickih nizova. Oni odluce da kladjenje nije profitabilno i onda gravitiraju drugim vidovima kockanja, ili totalno ostave kockanje sveukupno. Ova grupa je najcesce kompromitirana od samog pocetka cesto su to pocetnici koji nisu naviknuti na stres i  kolebanja kladjenja, oni cesto nisu upoznati sa zakonima vjerojatnosti. Njihov nastup je cesto pogorsan losim money managementom kao sto je jurenje gubitka ili koristenje blesavih progresivnih sistema. Mnogi od tih kladionicara su takodje zrtve sumnjivih servisa za pomoc kladionicarima. Oni cesto zavrse svorc ili u dugovima velike sume novca. Onda, provedu ostatak svog zivota zaleci se “nemozes dobiti kladeci se” i proklinjuci svakoga ko misli drugacije. Posle svega – ako oni nisu mogli da ‘pobijede sistem’, niko nemoze.  Slagajuci svoje lose stanje, najverovatnije su losi tipsteri i njihovi gubitci su izazvani njihovom gluposcu. Gubili su zbog (a) lose metodologije, (b) loseg MM-a – ili c) cesto zbog oba. Ako odlucite da napustite kladjenje, u redu je. Drzite jezik za zubima i uzivajte u necem drugom.

b) NAPRAVITE PAUZU

Predlazem da se uzme pauza kada se desi sledece:

1) Promasaji pocnu da te ometaju emocionalno
2) Promasaji uzmu previse financijskog maha

Prihvatite gubitke kao dio kladjenja. Sto razdvaja neki gubitak od “prihvatljivog” gubitka i gubitnickog ciklusa je destruktivnost kao nastavak loseg niza. Na primer, recimo da si bas pretrpio kladeci se cetvrtu gubitnicku vecer za redom. Ideja za povratak ka nacinu istrazivanja i analiza sljedeceg dana posle 1-9 zadnjih deset betova je bezveze. Rijesenje je da uzmes nekoliko dana ‘slobodno’ i da se regrupises – i psiholoski i emocionalno. Uzmi pauzu. Dodji opet sutra. Kada se vratis u akciju, bices u boljem stanju uma.

c) PROMIJENI SPORT

Ovo je zdrava alternativa koju treba uzeti u obzir kada ima vise sportova tokom sezone – i pomno si pratio vise od jednog sporta. Kako bilo, ako nemas trenutno znanje o drugim sportovima, ovo nije bas pametno.Ipak, oni koji su upoznati sa vise sportova, neka se prebace na drugi sport ako im jedan zakaze – sve sto treba je da pratis novac. Follow the money.

d) SMANJI VELICINU I BROJ OKLADA

Ako si ubjedjen da je tvoja metodologija dobra, tesko da ces smanjiti broj betova koji koristis. Na primer, NFL sezona traje samo 17 nedelja. Uzimanje pauze od nedelju ili dve je malo vjerovatna, posto je limitiran broj betova koje mozes da napravis izmedju 11. i 12. mjeseca kada je sezona. Ali u duzim sezonama (ostalih sportova) kao sto su NBA ili MLB, smanjivanje broja betovane bi trebalo znacajno da utice na rezultat na kraju sezone. Naravno, ovo vazi za pristup onih koji ‘pojacaju’ betove da bi povratili gubitke, sto je skoro samoubilacki.

e) PRATI DOBROG TIPSTERA

Vecina tipstera koje znam vole da donose sami odluke. Zele da sami biraju pickove. Ali, postoje oni tipsteri koji imaju nedostatak neophodnog vremena ili nedostatak sposobnosti da istraze pickove za sebe. Zato, oni odaberu da ‘prate’ pickove drugih tipstera. Ta praksa je vrlo rasirena, i jedina losa strana napustanja svojeg tipovanja je ta sto necete biti u stanju da razvijete vlastite vjestine i pristupe. Posto nijedan ‘javni’ tipster nece biti prisutan zauvijek, najbolje je da bar pokusas da razvijes neko culo o konceptu koji su ti ljudi koristili.
Pinnacle