Betfair
WilliamHill
VPN
Best VPN Service
Utjecaj nogometnog suca na utakmicu
editor objavljuje 02.10.2017. u 08:49
Savjeti
19539
Bez obzira sto ne igra ni za jednu momcad, sudac moze imati velikog utjecaja na razvoj utakmice. Najdirektniji utjecaj je naravno vezan uz davanje penala jednoj ili drugoj momcadi, s obzirom da su penali statisticki realizirani cak 78,3 posto vremena. Sudac takodjer moze dramaticno utjecati na ishod utakmice tako sto ce iskljuciti igraca, ponistiti eventualan gol iz zaledja i slicno.

Jedan od "zabavnih" dijelova utakmice je debata da li je sudac donio ispravnu odluku. Medjutim, bez obzira da li je sudac bio u pravu ili nije, njihove odluke strahovito mogu utjecati na vase bet-ove. Srecom za kladionicare, statistika za svakog pojedinog suca je dostupna na internetu, a sudac za svaku tekmu je najavljen prakticki tjedan dana unaprijed - sto daje dovoljno vremena za istrazivanje prije same utakmice.

Uzmimo za primjer 1-1 nerijeseno izmedju Manchester Cityja i Evertona od prije par tjedana. U prvom polovici je sudac Bobby Madley dao zuti karton Kyle Walkeru i Morganu Schnederlinu. Gledajuci statistiku za 2016./17. daje statistiku da Madley daje vise zutih kartona od bilo kojeg drugog suca. Naoruzani tim znanjem, kladionicar moze zakljuciti da tu postoji odredjena sansa za crvenim kartonom, odnosno drugim zutim, sukladno tome. Oba igraca su igrom slucaja poslani van iz igre. Naravno, takva stvar se nece dogadjati bas u svakoj tekmi, ali otprilike ilustrira kako se barem od navedene statistike oko suca - moze isplatiti.

16 razlicitih sudaca je rotirano u Premiershipu do sada ove sezone. Vjerojatno ce biti jos 2-3 koristeno, jer je u zadnjih 8 sezona prosijek od 18.7 sudaca po sezoni, jer uvijek ih ima par komada koji sude svega jednu ili dvije tekme. Ali generalno se zna tko ce suditi sezonu, a ako se obrade podaci od zadnjih 8 zavrsenih sezona, vidim da je sirok raspon u velicini sample-a. Mike Dean predvodi tu listu sa 237 tekmi, pa sve do Graham Scotta koji je svega na 13 utakmica. Tako da ce se ostatak teksta fokusirati na suce koji imaju barem 100 sudjenih Premiership utakmica.

Kazneni udarci

Uzmimo penale za pocetak. Kroz zadnjih 8 sezona, u prosijeku je penal dodijeljen na svakoj 4. tekmi. Medjutim to je samo prosijek, a razliciti suci ga dodjeljuju razlicitom frekvencijom naravno. Raspon dodjele penala varira od Mike Deana koji ga dodijeljuje cak svakih 2.8 utakmica pa do Neila Swarbricka koji ga dodijeljuje svakih 6.2 tekmi.

Crveni kartoni

Iste principe koji su gore kod penala navedeni, mozemo primjeniti i na drugu statistiku, kao sto su npr crveni kartoni. Ako gledamo navedeno razdoblje od zadnjih 8 godina, u prosijeku je jedan crveni karton dodijeljen svakih 6.4 tekmi. Lee Probert ga daje svakih 5.0 tekmi, dok ga Neil Swarbrick dodijeljuje duplo rjedje. Sto se tice razlika izmedju momcadi koje dobivaju crveni karton, dovoljno je cak vidjet i razliku izmedju npr momcadi iz Londona. Arsenal ima igraca sa crvenim kartonom svakih 10.5 tekmi, dok u usporedbi s tim rival Tottenham ga dobiva svakih 19 utakmica.

Prednost domaceg terena

Domaca momcad dobiva utakmice u prosijeku 46 posto slucajeva, medjutim i suceva naklonost tu naravno ima svoj utjecaj. Domaca momcad dobiva u 51,6 slucajeva kad je glavni sudac Lee Probert, i tek 39,3 posto kad je glavni sudac Neil Swarbrick.

Medjutim, kao sustav koji bi trebao poboljsati uspjeh u kladjenju, statistika sudaca je daleko od besprijekorne. Bez obzira na to da li je sudac taj koji ce dodijeliti (ili nece dodijeliti) penal ili crveni karton, na kraju su ipak ti koji imaju najvecu utjecaj na terenu - sami igraci.

Clanak je preuzet sa stranica Pinnaclesports


Pinnacle