Betfair
WilliamHill
VPN
Best VPN Service
ZASTO sam toliko u minusu?
editor objavljuje 13.12.2015. u 18:05
Savjeti
36108
Jedan od nacina da odredis da li je tvoja metodologija kladjenja uopce ima smisla, je da sagledas NACIN na koji pogadjas ili promasujes utakmice. U kosarci, ako si povremeno gubio betove u produzecima ili zadnjim momentima, onda si najverovatnije upadao u lose preokrete. Takve stvari se nazalost dogadjaju. Iako nisam bas jedan od onih koji vjeruju u nesrecu - neki dogadjaji se jednostavno ne mogu predvidjeti. Ako trener odluci da povuce startere sa terena i da ubaci rezerve u drugom poluvremenu, to ovisi o previse faktora koji su se dogadjali u toku utakmice - i kad sve sve zbroji i oduzme, nije bilo sanse da se tako nesto predvidi unapred. Vidio sam mnogo utakmica gde sam imao ‘pravu’ stranu – recimo UNDER gde su oba tima kombinirala malo poena u regularnom toku. Onda, utakmica ti neocekivano uleti u produzetke nakon sto jedna momcad vodi cijelu tekmu sa +10, i ode ti under kvragu. Opet sa druge strane, ako si se kladio i gubio sa dosta razlike, nesto je vjerovatno lose sa tvojim pristupom i istrazivanjem. Kada izgubis dosta utakmica u kratkom vremenu sa sirokom marginom, vrijeme je da preispitas sistem i nacin kladjenja koji koristis i da izvrsis neka prilagodjavanja. 

Iz toga mozemo izvuci 3 moguca objasnjenja za gubitnicki niz :

1. LOSA SRECA :

Ovo objasnjava gubitke samo do odredjenog nivoa. Svatko moze imat los period. Ali ako nastavite da gubite preko i iza onoga sto bi inace bilo trenutni los ciklus, ti si van podrucja statisticke devijacije. Kada se ovo dogodi, to je indikator najmanje dve mogucnosti (1) lose metodologije i / ili (2) loseg money managementa-a. Najbolji nacin da se odluci da li su gubitci krivicom ili ne je da pregledate gubitke. Da li je vecina (generalno) igrala prema formi, sto znaci da su utakmice isle po planu i da je pretrpljeno nekoliko vecih preokreta - koji su rezultirali takvim kranjim rezultatom? Ili, neobjasnjivi gubitci izravno? Ako je tako onda sigurno nesto nije u redu u pred analizi utakmice. Vrlo je vazno identificirati razloge gubitka.

2. METODOLOGIJA JE ZAKAZALA

Svakome je tesko kritikovati vlastitu metodologiju. Jos je teze korigirati je.

POCETNICI : prvo, da pregledamo pocetnike tipstere i greske koje oni prave. Prosjecan kladionicar slusa sportski radio, cita sportske novine, i pregledava ponudu najvise po svom osjecaju. Problem je, sto je njegova selekcija osnovana po javnoj percepciji (pravoj i pogresnoj) tima i igraca. Vecina pocetnika igra na favorite, i kladi se na OVER. Vecina pocetnika igra na “public” betove. Nitko ne razmislja o tome koliko su zapravo beskorisne te javne informacije iz novina– ne samo u tipovanju nego i u dobijanju jasne slike realnog stanja. Sportski novinari se uglavnom fokusiraju na zabavniji dio nadolazecih utakmica, ukljucujuci karakter igraca, vlastite primjedbe i zapazanja koje su obicno na nekom vrlo plitkom nivou. Tipsteri koji prate samo novine i TV su beznadni slucaji.

OZBILJI TIPSTERI : najcesca greska ozbiljnih tipstera je prioritiziranje pogresnog faktora u analizi.

3. LOS MONEY MANAGEMENT

Neki tipsteri pogadjaju vise utakmica nego sto promasuju ali i dalje gube novac. To je zato sto koriste losu money management strategiju. Najcesce stavljaju vise parova po listicu i koriste progresivan sistem uplata. Sve sto mogu da kazem ako tako nastavite, nema im nade. Nikada nece okrenuti kladjenje u njihovu korist. Stavi brojke na papir - ako pogadjas vise nego sto promasujes, ali i dalje gubis novac - kladi sa samo flat sistemom, bez filozofiranja i kemijanja.
Pinnacle